World Series Preview: Bogaerts & co. vol vertrouwen

Door

De Boston Red Sox weten vooralsnog hun sterke reguliere seizoen door te trekken in het postseason. Nadat in de ALDS de aartsvijand uit New York met 3-1 werd verslagen, bleek ook het ijzersterke Houston niet bij machte de Sox te stoppen. Na een split in New England werden alle duels in Texas gewonnen door de bezoekers. Daarmee verzekerde Boston zich van een terugkeer in de World Series, waarin de ploeg het voor het eerst moet opnemen tegen een ploeg uit Californië, de Los Angeles Dodgers.

ONDERLINGE HISTORIE: WORLD SERIES 1916

In bean town is “Beat LA!” een veel gehoorde kreet. Maar tot nu was dat altijd in het kader van basketbal en was deze gericht tegen de Lakers. Nu zijn het dus de Dodgers die op bezoek komen. Het is voor het eerst sinds 1916 dat de twee clubs elkaar treffen in de World Series. Al heetten de Dodgers destijds nog de Brooklyn Robins en speelden zij hun wedstrijden nog lang niet aan de westkust.

Programmaboekje World Series 1916

In Game 2 van die fall classic maakte een zekere Babe Ruth indruk met dertien shutout innings. De Robins moesten het vooral van de offensieve kracht van de legendarische Casey Stengel hebben. Die World Series werden uiteindelijk na vijf wedstrijden gewonnen door de Red Sox, maar of de spelers daar de komende wedstrijden veel moed uit zullen putten, valt zeer te betwijfelen.

ONDERLINGE HISTORIE: INTERLEAGUE PLAY

De Dodgers en de Red Sox stonden überhaupt nog niet zo vaak tegenover elkaar. Sterker nog, de Dodgers wonnen pas één keer van Boston in Fenway Park, in 2004. Dat was toen wel met ruime cijfers: 14-5. Een van de runs die de Dodgers die dag maakten, werd binnengeslagen door huidig Red Sox-manager Alex Cora. Dave Roberts, de manager in de andere dugout deze World Series, was toen een van zijn teamgenoten.

WEERZIEN

Beide managers hebben daarnaast ook een verleden als speler van de Red Sox. Ze wonnen zelfs allebei een ring met die organisatie. Roberts wist voor altijd een plekje in de harten van sportliefhebbers uit Boston te veroveren, toen hij met een gestolen honk de historische comeback tegen de New York Yankees in 2004 inluidde. Met het gelijkmakende punt dat hij vervolgens maakte, stelde hij David Ortiz in de gelegenheid de wedstrijd in de 12e inning te beslissen met een walk off homerun en de rest is geschiedenis.

Het verblijf van Alex Cora in Boston was minder gedenkwaardig, maar hij kroonde zich in 2007 ook tot World Series Champ met de club. Uiteindelijk zou hij als speler vier jaar verbonden zijn aan de club.

THE VILLAIN

Deze World Series betekenen ook een weerzien met Manny Machado. De oud-Oriole liet ooit in niet mis te verstane bewoording weten wat hij van de organisatie uit Massachusetts vond. Hij was in de dagen ervoor onder vuur genomen door zowel Matt Barnes als Chris Sale. Zij deden dat naar aanleiding van een sliding van Machado, waarbij die zijn spikes in het onderbeen plaatste van Dustin Pedroia.

Hoewel er toentertijd geen opzet in het spel leek, en dus de wraakacties van de pitchers weinig gerechtvaardigd, is de reputatie van Machado niet bepaald okselfris. Iets wat hij tijdens de NLCS nog eens extra onderstreepte. Nu waren het zijn opponenten die in de interviews achteraf niet om de hete brij heen draaiden.

STARTING PITCHERS

Nadat de oude Chris Sale in de ALDS tegen de Yankees nog volledig terug leek, maakte hij in Game 1 tegen de Astros minder indruk. Na zijn nederlaag werd hij zelfs nog kort opgenomen in het ziekenhuis met buikklachten, al is het niet helemaal duidelijk wat hem mankeerde. Zelf grapte hij dat het kwam door een geïrriteerde navelpiercing. Toch is al zeker dat Sale in Game 1 namens de Red Sox de heuvel zal bestijgen.

Mogelijk treft hij daarin Clayton Kershaw, die zich definitief lijkt te hebben ontdaan van het stigma dat hij niet in de playoffs zou kunnen schitteren. Hij was een doorslaggevende factor in de winst van de Dodgers in de NLCS. Mocht Kershaw uiteindelijk niet starten, dan zal Roberts kiezen voor een andere linkshandige werper in Rich Hill.

THE PRICE IS FINALLY RIGHT

Iemand die zich in het zelfde schuitje bevindt als Kershaw is David Price. Hij wist eindelijk zijn eerste W te behalen in een postseason start. Ook de andere wedstrijd die hij in de ALCS startte werd winnend afgesloten, al kreeg hij daarvoor nog niet de win achter zijn naam. Wel kan Price dus hoop putten uit zijn laatste optredens.

 

Rick Porcello en Nathan Eovaldi vervolmaken waarschijnlijk de starting rotation. Beiden maakten zowel als starter als vanuit de bullpen indruk tot nu toe in het postseason. Wie er van de twee zal starten in Game 3 hangt mogelijk af van wie er vanuit de bullpen gebruikt zal worden in de eerste twee wedstrijden. De verwachting is dat de overige startende pitchers namens de Dodgers rookie Walker Buehler en Hyun-Jin Ryu zullen zijn.

CRAIG KIMBREL

Een telefoontje van oud-closer Eric Gagne kan weleens bepalend zijn geweest voor het verdere presteren van Red Sox closer Craig Kimbrel deze playoffs. Gagne, die een niet bepaald gelukkige tijd kende toen hij zelf gooide in Fenway, nam contact op met zijn oud-teamgenoot Alex Cora, om hem te vertellen dat slagmannen van de Astros en de Yankees aan Kimbrel konden zien wanneer hij een curveball ging gooien. Cora bracht de twee met elkaar in contact en voorafgaand aan Game 5 werd geprobeerd de tic te verhelpen. Kimbrel maakte in dat duel indruk met twee strikeouts in een puntloze negende inning.

REST VAN DE BULLPEN

De relievers die de innings tussen de starter en Kimbrel moeten zien te overbruggen, leken voorafgaand aan de playoffs de achilleshiel van de ploeg. Zij toonden zich echter betrouwbaarder dan vooraf gedacht, al ging dat soms wel gepaard met de nodige hartverzakkingen bij de fans. Ryan Brasier lijkt zijn positie als één van de eerste invallers veilig gesteld te hebben. Hij stond bijzonder weinig toe in de innings die hij op de heuvel stond. En ook Joe Kelly en Matt Barnes genieten het vertrouwen van manager Cora. Mogelijk wordt Steven Wright nog toegevoegd aan het roster voor deze World Series.

J.D. MARTINEZ

Cora gaf al aan dat hij waarschijnlijk J.D. Martinez ook zal gebruiken tijdens de wedstrijden in LA. Toen hij namens de Diamondbacks nog uitkwam in de National League, toonde hij namelijk al aan een kwelgeest te kunnen zijn voor de Dodgers.

 

Maar dan zal er dus wel ruimte voor hem gemaakt moeten worden in het outfield. Tegen linkshandige pitchers zal dat waarschijnlijk ten koste gaan van Andrew Benintendi of ALCS MVP Jackie Bradley Jr, maar de mogelijkheid bestaat dat in het geval van een rechtshandige werper, zoals wanneer Walker Buehler namens de Dodgers op de heuvel begint, Mookie Betts doorschuift naar het tweede honk. Eerder dit seizoen, toen Ian Kinsler naar de kant moest met een blessure, keerde Betts al eens terug naar de positie waar hij ooit begon in de minor league. Toen werd hij van tweede honkman omgeturnd tot outfielder, omdat zijn weg naar de majors geblokkeerd werd door Pedroia.

TEGENOVER LEFTIES

De slagploeg van de Red Sox is beduidend minder dodelijk tegenover linkshandige werpers en met Kershaw, Ryu en Hill kunnen ze die waarschijnlijk wel veel verwachten deze World Series. Als die werpers starten, krijgen Steve Pearce en Eduard Nunez waarschijnlijk de voorkeur boven Mitch Moreland en Rafael Devers.

Toch hebben de Red Sox al in deze playoffs aangetoond te kunnen presteren tegen linkshandige werpers. J.A. Happ, Dallas Keuchel en C.C. Sabathia kwamen niet ongeschonden uit de strijd.

VOORSPELLING

De Red Sox bereikten sinds 2000 al drie keer de World Series. Al die keren wisten ze die ook te winnen. In Housten en de Yankees versloegen de Red Sox gedurende dit postseason al heel sterke tegenstanders en er waren mensen die de ALCS al tot de ware World Series omdoopten. Een makkie zal het echter zeker niet zijn. Net als in de Astros treffen ze in de Dodgers een brede en uitgebalanceerde selectie, met een sterke starting rotation, goede relievers en een heel diepe lineup.

Datzelfde kan zeker ook gezegd worden van de Red Sox zelf. Zij toonden zich gedurende het seizoen duidelijk minder wisselvallig dan hun tegenstanders en als zij hun vorm van de laatste weken meenemen, dan lijken ze de favoriet om de World Series te winnen.

De eerste wedstrijd begint dinsdagnacht om 02:09 uur Nederlandse tijd. De wedstrijd zal te zien zijn op Fox Sports NL en MLB.tv.

Ook leuk om te lezen