WBC: Walk-off in tiende redt Team USA

Door

Tampa Bay Rays v Los Angeles Angels of Anaheim
Het sterrenensemble van Team USA heeft met grote moeite van Colombia gewonnen. Een walk off hit van Adam Jones bracht Christian Yelich binnen voor de 3-2. De wedstrijd was toen al extra innings in gegaan.


Met twee sterpitchers, in de vorm van Jose Quintana (Colombia) en Chris Archer (Team USA), op de heuvel begon het duel met aftasten. Pas in de bodem van de tweede inning kwam voor het eerst iemand op de honken. Eerste honkman Paul Goldschidt kwam daar bovendien terecht door vier wijd. Een dubbelspel waar naast Goldschmidt ook Buster Posey uit ging maakte daar al snel een eind aan.

Onaantastbare pitchers

Het debuterende Colombia leunde lange tijd zwaar op Quintana die de slagploeg van USA nauwelijks openingen liet. Adrian Sanchez (actief in de Minor League-teams van Washington Nationals) heerste bovendien over het infield. Hij maakte bijvoorbeeld de oversteek naar korte stop om zeker te zijn van een uit in de derde inning.

Chris Archer deed niet onder voor zijn Colombiaanse evenknie. Ook hij kreeg in elk van de eerste vier innings niet meer dan drie slagmannen tegenover zich. In de vierde inning kreeg Quitana hulp van zijn outfield dat drie fly balls op rij uit de lucht plukte.

Relievers

Mychal Givens kwam Chris Archer aflossen en dat was het sein om de honken te gaan bereiken voor de Colombianen. Jesus Valdez sloeg een double. Adrian Sanchez deed hetzelfde en Valdez bracht de eerste run van de avond op het bord. Maurico Ramos volgde het voorbeeld en de derde tweehonkslag op rij was een feit. Sanchez kwam daarmee binnen om de stand op 0-2 te brengen. Daar bleef het bij. Luke Gregerson nam het in de zesde inning over en hield de boel opnieuw op slot.

Colombia besloot Quintana wel volledig op te gebruiken. Dit was dan ook het plan vanaf het begin. Hij pitchte bijna zes volledige innings ondanks de vastgestelde pitchcount van 65. Op zijn allerlaatste pitch, met twee uit, kreeg hij de eerste hit tegen van Brandon Crawford.

William Cuevas kwam hem aflossen. Die kreeg vervolgens direct een single om de oren van Ian Kinsler. Vervolgens sloeg Adam Jones een double waarop Crawford Team USA op het scorebord te brengen. Nolan Arenado bracht vervolgens met een honkslag Kinsler binnen en alles was weer gelijk in de zesde inning.

Slotstuk

Nate Jones kwam in de achtste inning op de heuvel, bracht met twee keer vier wijd twee lopers op de honken en vertrok weer. Pat Neshek kwam hem aflossen. De bullpen van Team USA begon inmiddels aardig leeg te raken. Met enig fortuin en de hulp van de sterk spelende Arenado kwam Neshek na één Colombiaanse slagman al uit de inning.

In de gelijkmakende achtste slagbeurt sloeg pinchhitter Christian Yelich op de eerste pitch direct een tweehonkslag. Kinsler volgde zijn voorbeeld en stuurde Yelich naar het derde honk. Cuevas, die nog altijd voor Colombia op de heuvel stond, wist zich echter opnieuw uit een moeilijke situatie te redden. In de negende inning kwam geen van beide teams in problemen, wat extra innings noodzakelijk maakte.

Extra innings

In de tiende inning was het alles of niets voor Adam Jones die al twee slag had genoteerd. Met Christian Yelich op het derde honk en Ian Kinsler op het eerste was een rake klap voldoende voor de winst. Die rake klap kwam er waardoor na tien slagbeurten een upset ternauwernood werd voorkomen.

De line-up van Team USA zal er in het volgende duel, met Dominicaanse Republiek, anders uitzien. Jonathan Lucroy zal de catcherspositie innemen terwijl Eric Hosmer naar alle waarschijnlijkheid op het eerste honk zal staan. Chris Archer werd na 41 pitches naar de kant gehaald. In theorie kan hij in derde wedstrijd, tegen Canada, terugkeren.

foto: Getty Images/archief

Ook leuk om te lezen