Vanderbilt verrast Kentucky op Selection Sunday

Door

Op Selection Sunday waren het de ongeplaatste Vanderbilt Commodores die voor de grootste upset van de Champions Week zorgden. In de finale van de Southeastern Conference werden de uitgesproken favorieten de Kentucky Wildcats verslagen. In New Orleans werd met 71-64 gewonnen na een onthutsend zwak slot van de Wildcats. Voor Vanderbilt was het de eerste titel in meer dan zestig jaar, de laatste daterend uit 1951.

In de laatste ruim acht minuten raakten de Wildcats geen enkel schot meer. De enige punten werden behaald vanaf de vrije worp lijn, een magere vijf in totaal. De Commodores scoorden zeventien punten en daarmee was het lot van de Wildcats bezegeld. Het was pas de tweede nederlaag voor Kentucky dit seizoen, na 24 zeges op rij, en de eerste sinds begin december. Desondanks zijn de Wildcats wel gewoon de hoogstgeplaatste ploeg in de Big Dance.

En op de valreep is er ook nog een Nederlandse deelname aan het NCAA Tournament. Waar Kevin van Wijk en zijn Valparaiso Crusaders het lieten liggen in de finale, waren het de St.Bonaventure Bonnies en Charlon Kloof die zich knap langs de Xavier Musketeers speelden. Kloof was goed voor 9 punten en 3 assists, maar forward Andrew Nicholson nam de heldenrol op zich met 26 punten, 14 rebounds en 8 geblokte schoten. De Bonnies ontmoeten in de eerste ronde tegen de als derde geplaatste Florida State Seminoles.

De twee andere finales op Selection Sunday werden gewonnen door de Seminoles en de Michigan State Spartans. Florida State was in de ACC eindstrijd een maatje te groot voor de North Carolina Tar Heels (85-82) en de Spartans wonnen in de Big Ten van de Ohio State Buckeyes (68-64).

Bekijk hier alle winnaars van de conference-toernooien.

Ook leuk om te lezen