UFC 218: Overeem op brute wijze onderuit

Door

OVEREEM OP BRUTE WIJZE ONDERUIT IN DE UFC

Alistair Overeem zal met weinig plezier terugkijken op zijn optreden van afgelopen zaterdag. In het co-mainevent van UFC 218 werd Overeem knock-out geslagen door het grote Kameroense zwaargewichttalent Francis Ngannou.

Van tevoren waren de bookies het er al over eens: Ngannou was de favoriet in de matchup tegen de Nederlandse veteraan, ondanks dat Overeem hoger op de UFC ranking stond. Ngannou maakt sinds zijn intrede tot de UFC een bliksemstart door. Al zijn gevechten werden, vaak op overtuigende wijze, gewonnen.

STRATEGIE ONTMANTELD

Waar Overeem normaal gesproken de grotere en zwaardere vechter is, was dat in deze tweestrijd wel anders. Niet alleen was Ngannou zwaarder, ook zijn reach was langer dan die van Overeem. Hierdoor zou Overeem een andere strategie moeten toepassen in vergelijking tot zijn laatste gevechten. Toen het co-mainevent in Detroit begon, werd het plan van Overeem al snel duidelijk.

Vanaf het startschot sprintte de Nederlander naar voren om richting de clinch te gaan, normaal gesproken één van de sterkere onderdelen van het zwaargewicht. Ngannou was daar echter niet van onder de indruk. Het lukte Overeem niet om een voordelige positie te verkrijgen en het gevecht werd al snel weer voortgezet in het midden van de octagon.

Vanaf dat moment ging het bergafwaarts voor The Demolition Man. In een uitwisseling van haymakers was het uiteindelijk de Kameroener die verwoestend met zijn linkervuist uithaalde, met als gevolg dat Overeem direct gevloerd werd. Het gevecht werd dan ook logischerwijs stopgezet in de eerste ronde, met een KO-overwinning voor Ngannou. Zo werd duidelijk dat de hype rond The Predator tot nu toe meer dan terecht blijkt te zijn.

Overeem ligt na een verwoestende knock-out tegen het canvas. Tegenstander Ngannou viert de overwinning (Esther Lin, MMA Fighting)

HOE NU VERDER

Voor Francis Ngannou is al bekend wat de volgende stap is. Dana White heeft bevestigd dat het volgende gevecht een titelgevecht is met zwaargewichtkampioen Stipe Miocic. Aangezien Ngannou blessurevrij uit de strijd is gekomen, is de verwachting dat dit in de zeer nabije toekomst zal plaatsvinden.

Alistair Overeem heeft inmiddels via een reactie op Twitter laten weten dat alles goed met hem gaat:

Deze tweet lijkt te impliceren dat Alistair Overeem nog niet klaar in de UFC is. Alhoewel een titelgevecht er niet in zit, lijkt Overeem niet na deze nederlaag te willen stoppen. Alistair is echter niet meer de jongste vechter, zeker niet als je het aantal gevechten achter zijn naam ziet staan. Dus nu rest de vraag: gaat Overeem een gatekeeper worden of zal hij toch nog een laatste wederopstanding in petto hebben?

(Top photo: UFC.com)

Ook leuk om te lezen