De huidige lockout is niet de eerste keer in de geschiedenis van de NFL dat het werk stil ligt.Op Sport Amerika kijken we terug naar de twee meest recente werkonderbrekingen. Vandaag: 1982
Het grootste verschil tussen de staking in 1982 en de huidige situatie is dat de eigenaren begin jaren tachtig hun spelers niet buiten sloten. Na het aflopen van de CAO in de aanloop naar het seizoen bleven beide partijen, in tegenstelling tot in 2011, aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. Het seizoen ging zelfs van start, maar na twee weken besloot de spelersbond een staking te organiseren.
Het breekpunt was in 1982 dus later dan dit jaar, maar de inzet was wél hetzelfde in 1982. De NFL had, evenals vorig seizoen, net een nieuwe televisiedeal afgesloten. Evenals dit seizoen was de spelersbond was ook toen van mening dat de spelers een groter stuk van de taart verdienden.
Daarnaast was de spelersbond uit op betere voorwaarden voor oudere spelers, een eis die wel wat weg heeft van de verzekeringen voor ex-spelers waarvoor de huidige spelersbond zich inzet.
De spelers wilden ook meer openheid introduceren in de contractonderhandelingen. Voor 1982 hadden de spelers officieel geen idee wat hun ploeggenoten verdienden, waardoor de eigenaren altijd laag in konden zitten bij contractsbesprekingen en sommige basisspelers minder verdienden dan hun back-ups.
De grootste vrees van de NFL werd echter geen werkelijkheid. In de andere Amerikaanse sporten zoals honkbal en ijshockey was free agency inmiddels al geintroduceerd. Bij het aflopen van een contract konden spelers in die competitie zonder belemmeringen op zoek naar een nieuwe club.
Met de naderende oprichting van de USFL vreesde de NFL dat met de introductie van ongelimiteerde free agency spelers niet alleen eenvoudig zouden kunnen overstappen naar een andere club, maar ook naar een andere league. Daarnaast zouden de spelers die wel in de NFL wilden blijven uitkomen grotere bonussen gaan eisen bij het ondertekenen van een nieuw contract.
Het alternatief dat spelers begin jaren tachtig wel hadden ontbreekt vandaag de dag. Er is geen alternatief voor de spelers, hetgeen resulteerde in de anti-monopolie rechtzaak die enkele spelers, waaronder sterren als Tom Brady en Peyton Manning, nu aangespannen hebben.
Zevenenvijftig dagen lang legden de spelers in 1982 het werk neer, maar na een aantal toezeggingen van de eigenaren met betrekking tot de contractsonderhandelingen én een éénmalige uitbetaling in de vorm van een bonus werd een nieuwe CAO ondertekend.
De groeiende roep om free agency in de NFL bleef echter onopgelost. Beide partijen daarom wisten dat bij het aflopen van de vijfjarige CAO opnieuw een onwerkbare situatie zou onstaan.
Zo ver was het echter nog niet. Met het aflsuiten van de nieuwe CAO werd er besloten een verkort seizoen te spelenn, waarbij zestien teams in een playoff toernooi uitkwamen en de Washington Redskins uiteindelijk aan het langste eind trokken.
Morgen kijken we naar de staking van 1987, het directe gevolg van het uitblijven van free agency bij de onderhandelingen in 1982.
Foto: nflshowdown.org
Reacties