Red Sox ontslaan hoogste baas Dombrowski

Door

Met een stevig staaltje what have you done for me lately-politiek hebben de Boston Red Sox vroegtijdig afscheid genomen van hun President of Baseball Operations Dave Dombrowski (63). Het brein achter de World Series-titel van krap 10 maanden geleden werd afgelopen nacht, na een 10-5 verlies op primetime tegen de aartsrivalen van de New York Yankees, van zijn verantwoordelijkheden ontheven. Zijn taken zullen de rest van het seizoen interim overgenomen worden door voormalig assistenten Eddie Romero, Brian O’Halloran en Zack Scott. Longtime gerespecteerd Red Sox-medewerker Raquel Ferreira staat het trio bij en schrijft geschiedenis. Ze wordt de eerste vrouw in een dusdanig hoge functie binnen Major League Baseball.

BLIND RICHTING DIRECT SUCCES

Dombrowski werd in augustus 2015 aangesteld als eindverantwoordelijke bij de Red Sox. Na enige jaren van ‘gunslinger moves’ in Detroit, waar Dombrowski de toekomst van de Tigers massaal opofferde ten faveure van meerdere World Series-runs, mocht DD hetzelfde gaan proberen in Boston. Ook bij de Red Sox was geen prospect onder Dombrowski veilig. Het binnenhalen van Chris Sale (voor o.a. supertalenten Michael Kopech en Yoan Moncada), Craig Kimbrel (voor o.a. Manny Margot en Logan Allen) en het vastleggen van J.D. Martinez en David Price (franchise-record 7 jaar, $217 miljoen) leverde de club uiteindelijk de felbegeerde titel in 2018 op.

Zolang er successen geboekt worden, is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht. De Red Sox stortten in 2019 echter behoorlijk in. Ondanks dat de meeste steunpilaren van het kampioensteam dit seizoen terugkeerden, gleden de Red Sox met enige regelmaat uit. Nu de regerend kampioen een straatlengte achter de Yankees ligt en de play-offs buiten bereik zijn, blijkt (opnieuw) dat Dombrowski’s succesmethode behoorlijke risico’s met zich meebrengt.

VERWIJTEN

Waar men in Detroit de laatste vier jaar vooral bezig is geweest met het ruimen van het puin dat de shovel van Dombrowksi’s prestatiedrang achter had gelaten, wacht men in Boston niet af wat in Detroit is gebeurd. Dombrowski’s financiële uitspattingen, waar de Tigers jaren later nog steeds onder lijden, zijn inmiddels ook bij de Red Sox doorgedrongen. Hoewel de club over meer monetaire mogelijkheden beschikt dan de ploeg uit de Motor City, zijn ook de middelen in Massachusetts een keer op.

Alleen al starters Chris Sale, Nathan Eovaldi en David Price hebben nog ruim $325 miljoen tegoed; zo’n $79 miljoen per seizoen voor drie spelers. Daarnaast legde Dombrowski recent kortestop Xander Bogaerts voor zes jaar en $120 miljoen vast. Het is dus ten zeerste de vraag of de club ruimte heeft om MVP Mookie Betts, wiens contract deze winter in arbitration exponentieel zal verhogen, binnen de deur te houden. Verder vooruitdenkend moet ook het aankomende monstercontract voor de 22-jarige Rafael Devers door de hoofden in Boston spoken.

Geld is echter niet het enige probleem dat Dombrowski’s go big or go home-methode heeft veroorzaakt. Waren de Red Sox mid-2015 nog de nummer 1 in Farm System Rankings op MLB.com, ligt dat — sinds Dombrowski losging — wel anders. Fangraphs en Bleacher Report hebben de Sox op de 30e plaats. MLB.com heeft de club buiten de top 15 en Baseball America plaatst Boston op plek 22.

TE WEINIG

Uiteindelijk was het misschien juist de gelimiteerde financiële ruimte die Dombrowski de kop heeft gekost. Verschillende media in de Verenigde Staten melden dat de oorzaak voor Dombrowski’s ontslag zou liggen bij de afwachtendheid. Boston’s honkbalbaas zou te weinig gedaan hebben om de Red Sox, na een moeilijke eerste seizoenshelft, weer op het juist pad te krijgen. In juli vroegen wij nog aan Dombrowski of hij zich genoodzaakt voelde het team te versterken, waarop hij licht ontduikend antwoord gaf.

NIEUWE KOERS

De Red Sox zullen nu een nieuwe koers willen gaan varen. Het trio Romer/O’Halloran/Scott neemt voorlopig de taken waar, terwijl ook Raquel Ferreira, een langdurig medewerker van de organisatie en Senior Vice President, deel uitmaakt van de groep. Ferreira is daarmee de eerste vrouw die een dusdanig hoge positie binnen een Major League-organisatie bekleedt. 

Coverfoto: Boston Media Group

Ook leuk om te lezen