Philadelphia 76ers in nieuwe handen

Door

Vijftien jaar lang waren de Philadelphia 76ers in handen van Comcast-Spectacor’s. Dat is nu inderdaad verleden tijd, want de franchise is deze week overgenomen door Story Highlights. New Yorker Joshua Harris is het gezicht van het nieuwe management.

,,Sinds college ben ik al een fan van de 76ers. Philadelphia is als een tweede thuis voor me.” Op deze manier probeerde de nieuwe baas dinsdag meteen aan klantenbinding te doen. De 46-jarige Harris is van plan vanuit the Big Apple leiding te geven aan de franchise. Gebrek aan betrokkenheid is dat niet. ,,We zullen actieve eigenaren zijn die hier lang zullen zitten.”

We inderdaad, want naast Harris hebben nog acht mensen zich ‘ingekocht’, waaronder co-manager David Blitzer, Jason Levien (voormalig NBA-spelersagent en bestuurder van de Sacramento Kings) en de in Phillie geboren rapper/acteur Will Smith. ,,Maar als puntje bij paaltje komt, is Josh de managementpartner en neemt hij de beslissingen. Het is niet zo dat vijftien mensen het recht hebben om mee te stemmen”, liet Blitzer weten.

Tijdens de persconferentie bleek dat de heren van aanpakken houden. General manager Ed Stefanski keert niet meer terug, hoofdcoach Doug Collins krijgt meer verantwoordelijkheid en de ticketprijzen dalen fors. Goed nieuws voor de fans. Of het slim is voor business is vraag 2. Want volgens anonieme bronnen is de club in Phillie al sinds 2001-2002 een kostenpost. In het afgelopen seizoen zou er een verlies zijn van 15 miljoen dollar.

Dat NBA-commissioner David Stern niet alleen met de lockout-impasse bezig is, bewees hij dinsdag. De bondsbobo verklaarde er van overtuigd te zijn dat de 76ers binnen en buiten de basketbalarena veel profijt zullen gaan hebben van de zakenkennis en –ervaring van de heren Harris en Blitzer.

Financieel en sportief succes kan de franchise wel gebruiken. In 2001 bereikten de 76ers met Allen Iverson binnen de gelederen voor het laatst de NBA Finals. Daarin werd verloren van de Los Angeles Lakers. In 1983 was Philadelphia voor het laatst de beste van de league.

Sinds 2001 is het bergafwaarts gegaan met de prestaties. In die jaargang werd voor het laatst een playoffserie gewonnen. In 2011 gingen de Sixers er in de eerste ronde uit tegen de Miami Heat en 2004-2005 was het laatste seizoen dat zij een winnend record hadden. ,,Ik zou de 76ers niet rampzalig willen noemen. Dat heeft zo’n negatieve klank”, was de reactie van biljonair Harris.

Foto: dailycaller.com

Ook leuk om te lezen