Lees hier de vorige delen van onze preview, deel 1 over de AL East, dee 2 over de AL Central, deel 3 over de AL West, deel 4 over de NL East, en deel 5 over de NL Central.
De Los Angeles Dodgers kwamen het afgelopen seizoen weer als winnaar van de NL West bovendrijven. Echter waren in de play-offs de New York Mets te sterk. Opnieuw werden de torenhoge ambities van de club uit Tinseltown bruut aan diggelen geslagen. Manager Don Mattingly werd via de achterdeur bedankt voor bewezen diensten en Dave Roberts werd benoemd tot nieuwe manager.
Zack Greinke vertrok naar de Arizona Diamondbacks en brak daarmee het sterke duo Kershaw – Greinke op. Maar in Los Angeles is men niet in paniek. Uit Japan komt de sterke werper Kenta Maeda en met de vele blessures in de starting rotation is het de verwachting dat supertalent Julio Urias zijn opwachting op de heuvel snel zal gaan maken.
Verder konden de Dodgers geen grote vissen aan de haak slaan. Aroldis Chapman leek op weg naar L.A, maar daar werd op het laatste moment vanaf gezien nadat zijn problemen met justitie boven water kwamen. En daarmee was voor L.A de kous af. Duidelijk is geworden dat Los Angeles niet zomaar lukraak meer met dollars gaat smijten om de NL West titel te behouden en eindelijk de begeerde World Series te winnen. Het roer ging om, en met slimme, minder dure moves werd er toch kwaliteit in huis gehaald, zo kwam bijvoorbeeld linkshandige werper Scott Kazmir over van de Houston Astros en werd Howie Kendrick opnieuw aan de club verbonden. Van Kazmir wordt verwacht dat hij Urias onder zijn vleugel gaat nemen. In Los Angeles hoopt men dat de rotatie zich schrap kan houden totdat de versterking is gearriveerd. Met Brett Anderson, Brandon McCarthy en Hyun-Jin Ryu is de lappenmand aardig bezet.
In het veld wordt veel verwacht van korte stop Corey Seager (.337/.425/.986 slashline). De jongeling werd vorig jaar op 3 september opgeroepen en liet een goede indruk achter. Een sterk jaar van hem kon weleens de sleutel worden voor deze Dodgers om opnieuw met de titel aan de haal te gaan.
Er zijn echter veel kapers op de kust. Het moet de San Francisco Giants niet lekker hebben gezeten om de eeuwige rivaal uit Los Angeles opnieuw met de NL West titel aan de haal te zien gaan. Vandaar dat de club uit de Bay Area met grof geld smeet in het off-season. Johnny Cueto en Jeff Samardzija komen de rotatie node versterken, met aan de top natuurlijk ace Madison Bumgarner. Gooi daar Matt Cain en Jake Peavy nog bij, en de rotatie van de Giants oogt sterker als die van de Dodgers. Met de vele capabele armen hoopt men de wurggreep van de aartsrivaal op de divisie te breken. Dat feestje gaat echter niet door als Cueto en Samardzija zich niet herpakken van hun mindere 2015 seizoen.
In het veld zit het wel snor met de Giants. Het werd in de NL tweede qua fielding percentage achter de Pittsburgh Pirates, mede door het fantastisch veld werk van korte stop Brandon Crawford, die door zijn prestaties beloond werd met een nieuw, sterk verbeterd contract. Eerste honkman Brandon Belt had een veelbelovende Spring Training (.395, 5 HR, 19 RBI) en hoopt de goede lijn door te kunnen trekken. Denard Span komt center field bemannen, wat betekent dat Angel Pagan naar het linksveld verhuisd. Met Hunter Pence in rechts hebben de Giants een sterk verdedigend outfield. Is het genoeg om de Dodgers te onttronen?
Een andere kaper op de kust zijn de Arizona Diamondbacks. Met een grote zak geld wist het Zack Greinke van de Dodgers los te weken. Maar dat was nog maar het begin. Het verloor de Johnny Cueto sweepstakes, de Giants gingen er met de Dominicaanse werper vandoor, maar dat weerhield de Snakes er niet van om in een grote ruil Shelby Miller bij de Braves weg te halen. Miller had een down-year qua stats (17 verliespartijen), maar de Diamondbacks zijn hoopvol dat Miller zich in Arizona volledig herpakt en de vorm laat zien die hij in zijn dagen bij de St. Louis Cardinals tentoonspreidde. Patrick Corbin is hersteld van Tommy John surgery en zal proberen aan te haken. Maar natuurlijk draait het allemaal om Zack Greinke. Kan hij de NL Cy Young award naar zich toe slepen, en misschien nog wel belangrijker, kan hij de Diamondbacks naar de playoffs leiden?
Nieuwe tweede honkman Jean Segura was in Spring training red-hot en sprokkelde 27 hits bij elkaar. Maar de Diamondbacks leunen natuurlijk vooral op Paul Goldschmidt (.321, 33 HR, 110 RBI in 2015). Center fielder A.J Pollock is een sterke second in command en Nick Ahmed een sterke korte stop die naarmate het seizoen vordert nog beter verdedigend zal worden.
Met een 22-7 record in Spring Training lijken de Snakes zich optimaal warm te draaien voor het aankomende seizoen. Maar wordt de schijn bedrogen? Fangraphs heeft niet veel vertrouwen in Arizona, ondanks het aantrekken van Greinke denkt het dat het maar één schamele overwinning extra op zal leveren. Curt Schilling zei gekscherend dat Arizona een paar 100 miljoen spendeerde voor een overwinning. In Phoenix hopen ze natuurlijk dat het tegendeel zal worden bewezen.
De San Diego Padres zullen geen bedreiging vormen voor de drie bovengenoemde clubs. Althans, dat is de verwachting. De verwachtingen waren aan het begin van 2015 hooggespannen, mede door de vele moves die de Padres onder rookie GM A.J Preller maakten. Het bleek allemaal hete lucht, want San Diego kreeg het voor elkaar om met alle nieuwe spelers uiteindelijk met drie overwinningen minder als in 2014 het seizoen te eindigen. Matt Kemp had een niet onaardig seizoen (.265, 23 HR, 100 RBI) nadat hij overkwam van de Los Angeles Dodgers, maar bleek echter maar één van de weinige lichtpuntjes in het seizoen van de Friars. Tot overmaat van ramp werd ster closer Craig Kimbrel naar de Boston Red Sox gestuurd, wat de club uit Zuid-California nu zeer kwetsbaar maakt in de late innings. Ook Justin Upton moest het veld ruimen en gaat nu uitkomen voor de Detroit Tigers. Met James Shields hebben de Padres wel een robuuste startende werper in huis, echter leidde Shields de hele MLB in homeruns allowed met 33. Dat geeft wel reden tot kopzorgen, aangezien Shields de helft van zijn starts op ‘pitcher friendly’ Petco Park afwerkt.
Het was geen best 2015 voor de Colorado Rockies. Met lede ogen moest men aanzien hoe de Dodgers en Giants snel uit het zicht verdwenen. Met Nolan Arenado (.287, 42 HR en 130 RBI) had het gelukkig nog wel een lichtpuntje in het anderzijds hopeloze seizoen van de ploeg uit Denver. Vreemd genoeg werd Carlos Gonzalez niet verruild, waar het wel verwacht werd nadat Troy Tulowitzky de Rockies omruilde voor de Blue Jays. CarGo had een typisch CarGo seizoen (.271, 40 HR en 97 RBI), maar ook dat was niet genoeg om de Rockies uit het slop te slepen. Korte stop Jose Reyes kwam ook nog eens in problemen met justitie, maar voorlopig wordt er geen zaak tegen hem geopend. Reyes kon in een ruzie met zijn echtgenote het niet laten om zijn handen te ‘gebruiken’, iets wat de Rockies hem natuurlijk liever op het veld zien doen.
De werpers situatie in Colorado blijf natuurlijk zorgelijk. Coors Field is nou eenmaal niet uitnodigend voor een werper en de ballen vlogen dan ook gestaag het stadion uit. Met een ERA van 5.04 en 183 toegelaten homeruns bungelden de Rocks onderaan in de NL qua pitching. Daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen, want de Rockies wisten geen grote werpers naar Denver te lokken. Het belooft weer een seizoen te worden met vele homeruns, zowel voor de Rockies als voor de tegenstander.
Reacties