NFL analyse: Het megacontract van Andy Dalton

Door

Baltimore Ravens v Cincinnati Bengals

Andy Dalton moet momenteel in de zevende hemel zijn. Hij maakt indruk op het trainingskamp van de Cincinnati Bengals en bekroonde gisteren zijn nog jonge loopbaan door zijn handtekening onder een zesjarig megacontract van 115 miljoen dollar te zetten. Net als zijn collega Colin Kaepernick van de San Francisco 49ers die eerder ook zijn contract opwaardeerde, behoort Dalton nu bij de grootverdieners op de quarterbackpositie in de NFL. De grote vraag is echter of Dalton de waarde van zijn contract ook waar kan maken.

De vergelijking met Kaepernick

Terwijl Dalton zijn krabbel zette, werd het contract dat Colin Kaepernick in dit offseason ondertekende bij de San Francisco 49ers er ter vergelijking bij gehaald. Zowel Dalton als Kaepernick lieten hun rookie contract voor komend seizoen (respectievelijk 1,7 miljoen dollar en één miljoen dollar) links liggen en tekenden megacontracten bij hun clubs.

Alleen voor Dalton zit er net iets meer in het vat dan voor de quarterback van de 49ers. De quarterback van de Bengals heeft een hogere tekenbonus, namelijk 12 miljoen dollar in tegenstelling tot de 10 miljoen dollar die Kaepernick kreeg. Het contract van Dalton, zonder escalators ter waarde van 19 miljoen dollar, gaat er als volgt uitzien:

Screen Shot 2014-08-05 at 09.44.04

In essentie zijn beide contracten gebaseerd op het ‘pay as you go’-principe, waarbij Dalton en Kaepernick worden betaald naar hoe ze op het veld presteren. Maar het grote verschil tussen de contracten van Dalton en Kaepernick is dat die van laatstgenoemde vol zit met de-escalators (waarbij Kaepernick geld verliest bij bijvoorbeeld het niet bereiken van een Super Bowl) en injury-only guarantees die ervoor zorgen dat zodra Kaepernick zwaar geblesseerd raakt, de 49ers hem kunnen laten gaan zonder hem een cent uit te betalen.

In Dalton we trust

De Cincinnati Bengals leken altijd een beetje huiverig om Andy Dalton een contract van deze omvang aan te bieden. Zeker vanwege het feit dat Dalton het in de grote wedstrijden vaak laat afweten. Dalton en de Bengals waren al klaar toen Kaepernick nog stond te ballen tegen de Seattle Seahawks in de NFC Championship game.

De contracten die beide quarterbacks ondertekenden, zeggen echter wel wat over hoe elk team denkt over zijn quarterback. Het lucratieve contract van Dalton bewijst eens te meer dat hij de quarterback is die de Bengals een Super Bowl moet gaan bezorgen. De eigenaar van de Cincinnati Bengals, Mike Brown, bevestigde dit door te stellen dat ze zwaar inzetten op Dalton, omdat ze werkelijk in hem geloven. Dat moet Dalton goed doen, want hij heeft zijn eigen positie vast weten te stellen en kan onbedreigd aan het seizoen beginnen.

Daarnaast accepteerden de Bengals dat Dalton de injury-only guarantees niet in zijn contract opnam en dus flink moeten betalen als Dalton zwaar geblesseerd raakt. Datzelfde kan immers niet gezegd worden over Kaepernick, die gezien zijn speelstijl een grotere kans heeft om om geblesseerd te raken.

Overbetaald

De zorg die overheerst bij de Cincinnati Bengals, en dan met name de fanbase van de Bengals, is dat Dalton met deze bedragen zwaar overbetaald wordt. Het zou namelijk eerder de kern rond Dalton zijn, bestaande uit A.J. Green en anderen, die hem beter laat spelen.

Gebaseerd op wat de quarterback heeft laten zien de voorbije jaren in Cincy, is dat bijzonder weinig. Dalton brak weliswaar meerdere records voor de Bengals-franchise en staat keurig in het lijstje met meeste touchdowns (80) in drie NFL seizoenen, achter Dan Marino (1983-1985 met 98 TDs) en Peyton Manning (1998-2000 met 85 TDs).

Maar persoonlijke records tellen nauwelijks meer in de NFL, het draait natuurlijk om het winnen van de Vince Lombardi trofee. En onder leiding van Dalton haalden de Bengals de afgelopen drie seizoenen wel de play-offs, maar vlogen er meteen weer uit. Wat dat betreft past Dalton in hetzelfde rijtje quarterbacks als Jay Cutler, Tony Romo en Sam Bradford. Allen hebben het financieel goed voor elkaar, maar hebben (tot nog toe) weinig tot geen succes in de afvalrace om de Super Bowl te winnen.

High expectations

Het is nu nog te vroeg om te zeggen of Andy Dalton de 115 miljoen dollar ook echt waard is. Het is altijd afwachten hoe een quarterback om kan gaan met de extra druk, maar daar moet hij inmiddels wel aan gewend zijn.

Het vastleggen van Dalton heeft zowel up- als downsides, maar voorlopig blijven de Bengals het positief bekijken. Dankzij het contract van Dalton blijft er nog wel genoeg geld over om twee andere playmakers van de Bengals vast te leggen, namelijk A.J. Green en Vontaze Burfict. Zij gaan ook het laatste jaar van hun rookie contract in en zijn misschien nog wel van grotere waarde voor de Cincinnati Bengals.

”Ik verwacht dat dit team beter speelt; Ik verwacht van mezelf beter te spelen. We hebben hoge verwachtingen voor wat we willen doen dit jaar. Contract of niet, ik zou met dezelfde mentaliteit en instelling aan het seizoen begonnen zijn.”

Dalton zelf had het dus niet uitgemaakt of hij wel of geen nieuwe aanbieding had gekregen. Maar het speelt ongetwijfeld lekkerder met een paar miljoen meer op je bankrekening.

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. jacko 8 jaar ago

    Weer met veel plezier gelezen.

    • Jeroen H 8 jaar ago

      Eens! Duidelijke uitleg. Graag meer van dit..

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen