NBA Recap: Memphis wint topper, Harden met triple-double

Memphis Grizzlies v Los Angeles Clippers

De Memphis Grizzlies versloegen de Clippers vannacht: 90-87. Daarmee beëindigde Memphis een winning streak van de Clippers van vijf wedstrijden.

Tip-Off
Zoals zo vaak kenden de Grizzlies geen uitblinker – niemand kwam tot twintig punten – maar was vooral de teamprestatie te veel van het goede voor de Clippers. Mike Conley scoorde achttien punten, Jeff Green zestien. Opvallend: sinds Green 12 januari overkwam vanuit Boston wonnen de Grizzies vijftien van hun achttien wedstrijden.

Marc Gasol voegde veertien punten toe en Randolph toonde zich weer eens een prima speler onder het bord met tien rebounds. Bij de Clippers speelde Chris Paul sterk: dertig punten, tien assists. Wel leidde balverlies van CP3 in de laatste minuut de verliespartij van de Clippers in.

De wedstrijd stond bol van de spanning. Zo waren er maar liefst twaalf lead changes en was er geen moment waarop één van beide teams met meer dan acht punten voor stond.

Three Point Play
* Rudy Gobert was al een publiekslieveling in Utah, maar sinds de de lange Fransman in de basis staat kan hij bij de Jazz niet meer stuk. Vannacht was Gobert mede verantwoordelijk voor de Jazz’ verrassende overwinning op de San Antonio Spurs, die lijken te kwakkelen, want dit was hun derde nederlaag op rij.

Gobert zette de toon in het eerste kwart, met twee blocks op Tim Duncan. Uiteindelijk was Gobert goed voor veertien rebounds, elf punten, drie blocks en twee steals.

Ook Gregg Popovich was lovend:

He’s a long drink of water. He changes shots, blocks shots he does a good job.

* Ook James Harden speelde vannacht indrukwekkend, wat leidde tot een overwinning van Houston op Minnesota. Aanvankelijk betrok Harden zijn ploeggenoten in het aanvalsspel van de Rockets, tot hij het zelf op z’n heupen kreeg. Harden eindigde met 31 punten, elf rebounds en tien assists – zijn tweede triple-double van het seizoen en de vierde uit zijn carrière.

* De Phoenix Suns misten vorig jaar op een haar na de play-offs en ook dit seizoen lijkt het team wat weg te zakken net nu de knikkers verdeeld worden. Extra pijnlijk was dat Isaiah Thomas een belangrijk aandeel had in de overwinning van de Celtics op de Suns (de Suns lieten Thomas vorige week op deadline day naar Boston vertrekken). Thomas scoorde 21 punten en toonde zich een clutch player door acht van die punten in de laatste anderhalve minuut te maken. Mede daardoor werd het 115-110 voor Boston. Hieronder een uitdagende blik van Thomas in de richting van zijn voormalig ploeggenoten, na een four point play

Stat of the Night
Het mag geen verrassing heten dat James Harden de stat of the night op zijn naam schrijft. Extra knap: Harden kwam slechts één rebound tekort om zijn triple-double al in het derde kwart te realiseren.

Miami won mede dankzij deze dunk van Henry Walker van Philadelphia:

Ook de nieuwe aanwinst Goran Dragic doet het uitstekend voor de Heat:

De Los Angeles Clippers verloren zoals gezegd, maar DeAndre Jordan blijft van zich doen spreken door gruwelijke dunks:

Deron Williams leidde zijn team naar een overwinning op de Nuggets, met cijfers die we van hem gewend zijn: zestien punten en twaalf assists.