NBA MVP Watch: Week 4

Door

Sacramento Kings v Minnesota Timberwolves

De eerste maand in de NBA zit erop. Anthony Davis heeft zich onderscheiden als de beste speler in de league, maar heeft nog een lange weg te gaan om als MVP verkozen te worden. James Harden en de Houston Rockets blijven succes boeken, net als Marc Gasol en de Memphis Grizzlies. Terwijl LeBron James zijn Cleveland Cavaliers nog niet op de rails heeft. Hoe dan ook, dit wordt met voorsprong de spannendste MVP-race van de afgelopen jaren!

Bekijk hier de NBA Week in Review.

1 (1). Anthony Davis 26.3 PTS, 11.4 REB, 3.5 BLK (New Orleans Pelicans)

43 punten!! Waar het plafond ligt van Anthony Davis weet niemand, maar afgelopen zaterdag tegen de Jazz speelde hij zeer indrukwekkend. 43 punten, veertien rebounds en twee steals is gewoon van buitencategorie. Als hij dit niveau vol kan houden dan ligt de MVP-titel voor het grijpen. Echter de prestatie van afgelopen nacht in de verloren wedstrijd tegen de Kings was voor zijn doen niet heel bijzonder met maar veertien punten en negen rebounds. Het NBA-seizoen is nog lang en Davis zal wel vaker een dipje kennen, maar op dit moment verdient hij volgens SportAmerika zonder twijfel de eerste plek in de MVP-Watch.

2 (3). James Harden 25.2 PTS, 6.6 REB, 6.4 AST (Houston Rockets)

Fear the Beard! James Harden was maandagnacht geweldig tegen de Knicks. Hij scoorde 36 punten, pakte zes rebounds, gaf zes assists en hij had ook nog drie steals. Harden kan op dit moment als geen ander de statsheet vullen. Aanvallend een beest en zelf defensief begint Harden nu in te zien dat dit ook belangrijk is. Zonder twijfel de beste shooting guard van de NBA en op dit moment ook de enige echte serieuze bedreiging voor Davis in de MVP-race.

3 (5). Marc Gasol 19.9 PTS, 8.1 REB, 3.1 AST (Memphis Grizzlies)

Marc Gasol is dit seizoen bezig om zich definitief uit de schaduw van zijn oudere broer Pau Gasol te spelen. Zijn gemiddelde statistieken zijn nog steeds niet MVP-like, maar zijn prestaties in het veld zijn dat wel. De grieperige Grizzlies verloren deze week van de sterke Raptors, maar Gasol was in deze wedstrijd indrukwekkend met 22 punten, 12 rebounds en vier assists. In de daaropvolgende wedstrijden tegen de Celtics en Clippers trok Gasol de gashendel helemaal open en scoorden hij 32 en 30 punten. Zijn invloed op het team was al erg belangrijk, maar nu Gasol ook nog aanvallend big numbers begint te produceren is hij direct een kandidaat voor de MVP-titel.

4 (7). DeMarcus Cousins 23.2 PTS, 12.3 REB, 1.9 AST (Sacramento Kings)

Wat een week voor DeMarcus Cousins. In drie wedstrijden scoorde hij gemiddeld bijna 26 punten, pakte hij meer de zestien rebounds en gaf hij drie assists. Niet voor niets werd hij door de NBA uitgeroepen tot de Western Conference Player of the Week. De Kings blijven, na hun dipje van vorige week, goed presteren en mogen Cousins daar zeer dankbaar voor zijn. Hij is mister do it all voor de Kings en in de winstpartij tegen de sterke Chicago Bulls bevestigde hij dit andermaal met 22 punten, veertien rebounds en vier assists. Het enige smetje op zijn blazoen is de hoeveelheid persoonlijke fouten. Als hij deze kan terugbrengen dan neemt zijn speeltijd ook toe en zullen zijn statistieken nog verder stijgen.

5 (4). Stephen Curry 22.6 PTS, 7.8 AST, 5.5 REB (Golden State Warriors)

Een rustig weekje voor Stephen Curry. Twee wedstrijden gespeeld en in totaal maar 23 punten gescoord, dat is niet echt de Curry die wij kennen. Gelukkig deelde hij nog wel zestien assists uit. Toch ziet SportAmerika hem weer snel het niveau van de voorgaande weken halen, want juist door Curry’s gebalanceerde aanvalsspel van schieten en passen staan de Warriors hoog in de Western Conference. Gaan we dit seizoen nog een keer de Madison Square Garden Curry zien?

6 (3). LeBron James 25.0 PTS, 7.2 AST, 5.8 REB (Cleveland Cavaliers)

Qua statistieken doet Lebron James het voor zijn doen redelijk goed en toch is hij drie plekken gedaald in de MVP-Watch van SportAmerika. Dit komt voornamelijk omdat de Cavaliers tot aan hun overwinning tegen de Magic vier wedstrijden op rij hebben verloren en in twee van de laatste drie wedstrijden scoorde James niet meer dan vijftien punten en dat is voor zijn doen ronduit matig. James kan echter als geen ander een slechte prestatie doen opvolgen met een wedstrijd van MVP-kwaliteit. Maandagnacht was het weer zo ver. De Magic moesten eraan geloven, James scoorde 29 punten, pakte vier rebounds en gaf elf assists.

7 (8). John Wall 19.4 PTS, 9.1 AST, 4.3 REB (Washington Wizards)

John Wall schoot afgelopen week niet goed vanuit het veld met amper 43 procent. Toch zijn zijn prestaties meer dan indrukwekkend en de terugkeer van Bradley Beal heeft zijn assistgemiddelde verder omhoog gebracht. Vanuit de rol van spelverdeler, maar die wel zijn punten mee pakt, voelt hij zich het meest comfortabel. Toch kan Wall als het moet een wedstrijd in zijn geheel overnemen, getuige zijn fantastische wedstrijd tegen Cavaliers van James. Met 28 punten, zes rebounds en zeven assists sloopte hij eigenhandig de Cavs.

8 (6). Klay Thompson 22.4 PTS, 3.5 REB, 3.4 AST (Golden State Warriors)

De Golden State Warriors speelden afgelopen week maar twee wedstrijden. Beide werden wel gewonnen en waarbij de wedstrijd tegen de Jazz vooral een teamprestatie was, was de wedstrijd tegen de Thunder één waarin Klay Thompson zijn veelzijdigheid en groei ten aanzien van vorig seizoen liet zien. Twintig punten, acht rebounds, vijf assists en geen turnovers is gewoon erg goed. Na veertien wedstrijden kan de redactie van SportAmerika inmiddels wel zeggen dat Thompson aan een zeer goed en constant seizoen bezig is en mede door zijn ontwikkeling zijn de Warriors the team to beat op dit moment.

9 (-). Jimmy Butler 20.8 PTS, 5.8 REB, 3.3 AST (Chicago Bulls)

De Chicago Bulls hebben tot nu toe tien wedstrijden gewonnen en vijf verloren. Derick Rose en Pau Gasol hebben al een aantal wedstrijden gemist vanwege blessures. Waarom dan toch al tien overwinningen? Dat is voornamelijk te danken aan het prima spel van Jimmy Butler. Het niveau wat Butler op dit moment laat zien maakt hem dé kandidaat voor de Most Improved Player Award. Maandagnacht bevestigde Butler in de wedstrijd tegen de Jazz met 25 punten, twee assists en vier steals dat hij deze negende plek in de MVP-Watch verdient.

10 (-). Kyle Lowry 18.4 PTS, 6.1 AST, 5.0 REB (Toronto Raptors)

Kyle Lowry is de Marc Gasol van de Raptors. Zijn statistieken zijn op het eerste gezicht niet heel indrukwekkend en toch zijn de Raptors zonder hem een heel ander team en hadden ze nu niet bovenaan de Eastern Conference gestaan. Lowry’s leiderschap, kracht en inzicht maken hem één van de beste point guards in de NBA. Tegen de sterke Memphis Grizzlies liet hij zijn klasse zien met achttien punten, zeven assists, drie rebounds, twee steals en maar één turnover. Als hij dit niveau kan vasthouden dan is hij zeker een blijvertje in de MVP-Watch.

Toronto Raptors v Cleveland Cavaliers

Speler van de week

Louis Williams 13.6 PTS, 1.4 REB, 0.9 AST (Toronto Raptors)

Afgelopen zondag benoemde de NBA Lou Williams tot de Eastern Conference Players of the Week. De redactie van SportAmerika is het daar roerend mee eens. Mede door het goede spel van Williams vanaf de bank hebben de Raptors hun vier wedstrijden in de afgelopen week gewonnen. In deze wedstrijden scoorde Williams gemiddeld 22 punten en pakte hij meer dan twee steals per wedstrijd. In de wedstrijd tegen de ‘titelfavoriet’ Cleveland Caveliers scoorde hij een career high 36 punten en zodoende was hij voor een groot deel verantwoordelijk voor de vierde nederlaag op rij van de Cavs.

Uit: Blake Griffin en Damian Lillard.

Heb je een opmerking over de ranking, ben je het er mee eens, of juist niet. Discussieer mee!

NBA MVP-Watch: Week 1 Week 2 Week 3

Foto: Getty Images

2 Reacties
 1. Bahadir 8 jaar ago

  Thibs w/high praise for Butler “He’s been incredible. He’s a star. And he does it on both ends of the floor. He’s just an amazing player.”

  Butler’s response to Thibs’ praise: “I’m not a star. I’m a good role player on a really, really good team. A really, really, deep team …”

  Butler: “I like role players. “Star” has never been next to Jimmy Butler’s name, it never will be. I’m always be just an under the radar dog”.

  Gotta love Jimmy.

 2. Jelle Grunstra 8 jaar ago

  Alleen daarom verdient Butler al een plek in de MVP-Watch. Een bescheiden sportman met talent en een ongelofelijke drive om te winnen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen