NBA Analyse: Vooruitblik Free Agency 2016 (2)

Door

Boston Celtics v Denver Nuggets

Waar zit het geld?
De vraag voor deze zomer is dus niet óf de spelers hun zakken gaan vullen, maar door wie die zakken gevuld worden. Hoewel het een feit is dat als gevolg van de instroom van de miljoenen alle clubs meer financiële ruimte hebben, is het daarmee niet automatisch dat ze ook daadwerkelijk meer bewegingsruimte hebben. Sterker nog, door de implicaties van de vorige week besproken cap holds, in combinatie met een erfenis van eerder genomen besluiten (langdurige contracten die eerder aangegaan zijn), heeft het merendeel van de franchises flinke keuzes te maken willen ze echt mee doen met de jacht op de grote spelers.

Wanneer we namelijk alle cap holds toevoegen aan de gecommitteerde lonen (zie grafiek hieronder) blijkt het dat slechts zestien van de dertig teams ‘echt’ geld beschikbaar hebben, waarvan slechts een zevental genoeg ruimte heeft een maximum contract aan te bieden, zonder daarvoor andere maatregelen te nemen. Alleen de 76ers, hoe kan het ook anders, lijken zonder moeite maar liefst twee spelers een max te kunnen geven, waarbij meteen de kanttekening geplaatst moet worden dat Philadelphia de afgelopen jaren er alles aan heeft gedaan om een irrelevante free agent destination te worden.

2

Betekent dit dan dat clubs die ‘in het rood’ staan deze zomer vanaf de zijlijn moeten toekijken? Geenszins! Cap holds zijn immers fictieve bedragen die relatief eenvoudig uit de boeken kunnen verdwijnen. Dit valt het beste te illustreren met free agent Roy Hibbert als voorbeeld. De center heeft op basis van zijn vorige contract een cap hold van ruim 23 miljoen dollar, die meetelt in het bepalen van de ruimte onder de salary cap. De echte marktwaarde van de speler die de laatste jaren het basketballen verleerd lijkt te zijn, ligt normaliter beduidend lager. Wanneer de Lakers bij hun afweging besluiten dat Hibbert niet de toekomst voor hen is, kunnen ze afstand doen van zijn Bird rights, en verdwijnt het fictieve bedrag definitief uit de boeken, zoals ook zou gebeuren wanneer Hibbert elders een contract tekent.

In dat kader is de grafiek enigszins vertekenend en is de situatie van sommige clubs, zoals dus de Lakers, rooskleuriger dan aanvankelijk wordt gedacht. Vanaf volgende week zullen we dieper op de cijfers ingaan, en zullen we per team kijken hoe de teams er financieel nu echt voorstaan. Heeft u in de tussentijd vragen? Schroom ze niet om te stellen. Alleen dan kunnen wij u nog meer duidelijkheid geven omtrent dit lastige, doch belangrijke onderwerp!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen