MNF Preview: New England Patriots @ Kansas City Chiefs

Door

Kansas City Chiefs v Miami Dolphins
De Patriots staan er met 2-1 niet slecht voor, maar er waren de afgelopen weken toch duidelijk haperingen te zien in de afgelopen jaren zo explosieve aanval. Daar tegenover moeten we wel direct stellen dat de verdediging juist beter speelt en de kastanjes aardig uit het vuur weet te halen. Wellicht ligt er in de uitwedstrijd tegen de Kansas City Chiefs een mogelijkheid weer wat ritme aan te brengen in de aanval. De tegenstander hoopt vurig op de terugkeer van running back Jamaal Charles. Het lijkt er sterk op dat zijn enkel voldoende is genezen.

Het zal een beetje onwerkelijk zijn voor de volgers van de Patriots. De aanval staat 27ste in de league met 301.3 yards per wedstrijd, waar sinds 2006 het team steevast in de top tien te vinden was. Ook hoofdcoach Bill Belichick gaf vorige week toe dat het aanvallend op alle fronten beter moet:

“Everything. Blocking, throwing, catching, running, run reads, routes, distribution, you name it.”

Mijlpaal
Ook quarterback Tom Brady blijft achter. De negenvoudig Pro Bowler staat met een 82.9 passer rating op een 23ste plaats en met name in de diepte weet hij zijn receivers niet te vinden. “Tom Terrific” moet het vooral hebben van de hulp die hij krijgt van receiver Julian Edelman (22 recepties). Ook tight end Rob Gronkowski is een belangrijk doel, maar hij is nog altijd aan het herstellen van een zware knieoperatie. Gronkowski doet nog niet eens mee aan de helft van de aanvallende plays. Nieuwelingen Brandon Lafell (4) en Danny Amendola (3) presteren pover, al zijn die ook weer afhankelijk van hun collega’s in de aanvallende linie die al zeven maal een sack toestonden op Brady. De quarterback won vier van zijn vijf wedstrijden tegen de Chiefs, maar zal met enige huivering terugdenken aan het duel op 7 september 2008, waarin hij een knieband scheurde en de rest van het seizoen moest missen. Hij heeft nu een mogelijkheid om die herinnering in te ruilen voor een mijlpaal. Wanneer Brady minimaal 219 yards gooit behaalt hij als zesde quarterback ooit de 50.000.

Efficiënt
Kansas City Chiefs v Denver BroncosDe running game is een ander aspect waar coach Belichick verbetering zal willen zien. In de 16-9 overwinning op de Oakland Raiders van afgelopen zondag werden slechts 76 yards over de grond verzameld, waar de tegenstander in de eerste twee wedstrijden nog 400 rushing yards had opgegeven. Het moet dus momenteel vooral van de verdediging komen, die al zes intercepties noteerde. De verdediging zal naast de waarschijnlijk fitte Charles ook Knile Davis (foto) in de gaten moeten houden. Hij noteerde in de knappe 34-15 uitoverwinning in Miami 132 yards en deed Charles zelfs even vergeten. Ook quarterback Alex Smith maakte indruk met een zeer efficiënte wedstrijd. Hij gooide 19/25 voor 186 yards en drie touchdowns. Het was een belangrijke overwinning voor Kansas City, dat na de Patriots ontmoetingen met de 49ers en Chargers op het programma heeft staan.

Volle bak
De Chiefs willen de lijn van vorige week graag doorzetten, maar zullen daarvoor hun quarterback wel beter moeten beschermen. Ondanks de dikke overwinning werd Smith vijf maal bereikt voor een sack, wat het totaal nu op elf brengt. Right tackle Donald Stephenson is nog altijd afwezig, in verband met een schoring voor het gebruik van verboden middelen. Het prachtige Arrowhead Stadium zal tot de nok toe gevuld zijn met een kolkende massa. De Chiefs spelen niet vaak een thuiswedstrijd in het kader van Monday Night Football en zullen op nationale tv alles willen geven tegen de Patriots. Laatstgenoemde zal bij winst alleen op kop komen in de AFC East. Bij verlies zal het net als de Bills en Dolphins op 2-2 komen. De Chief komen bij een overwinning ook op 2-2, maar moeten dan nog steeds de Broncos en Chargers voor zich moeten dulden.

Patriots @ Chiefs is Monday Night Football en kick-off is rond de klok van 02:30. De wedstrijd is live te zien wanneer je een abonnement hebt op Fox Sports of GamePass.

Lees ook de recaps van de vroege en late wedstrijden van afgelopen zondag.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen