Justin Verlander gooit bijna no-hitter

Door

Detroit Tigers v New York Yankees

Justin Verlander had vannacht weer een meesterlijk optreden op de heuvel voor de Detroit Tigers. De Los Angeles Angels waren het beoogde slachtoffer. Hij stond op het punt zijn derde no-hitter te gooien totdat Chris Iannetta in de negende inning aan slag kwam en een fastball van Verlander hard richting linksveld sloeg. De reactie van Verlander was veelzeggend. De pitcher keek in afgrijzen toe hoe de bal de linksveld krijtlijn deed opstuiven en gooide zijn lichaam naar achter in pure wanhoop.

So close, yet again. De Tigers wonnen het duel overigens wel met 5-0. J.D Martinez, Miguel Cabrera en Nick Castellanos sloegen elk een homerun.

Verlander was de gehele wedstrijd zeer dominant. Volgens catcher James McCann werd de werper naarmate het duel vorderde alleen maar sterker: “ I noticed his velocity was getting harder as the game went on. As the situation got bigger and bigger, his velocity went up on everything.”

Dat was zeer evident in de zevende inning toen de gevaarlijkste hitters van de Angels aan slag verschenen. Mike Trout, de levensgevaarlijke alleskunner van de Angels werd met een curveball op een 3-2 count onverrichter zake terug naar de bank gestuurd. Albert Pujols moest zijn meerdere erkennen in de ontketende werper, die hem een gestaag menu van harde, lage fastballs voorschotelde.

De bal die Iannetta sloeg, was de eerste fout die Verlander de hele wedstrijd maakte. Saillant detail is dat de catcher met een slaggemiddelde van .186 aan de thuisplaat verscheen en in de maand Augustus slechts vijf hits wist te noteren. Dat uitgerekend Iannetta de no-hitter in rook deed opgaan moet behoorlijk zuur zijn geweest voor Verlander, die prompt een flashback gekregen moet hebben naar de laatste keer dat hij op het punt stond om een no-hitter te gooien.

Iets soortgelijks gebeurde namelijk op 18 Mei 2012 in Pittsburgh. Daar haalde hij ook de negende inning en was er tot aan dat punt geen vuiltje aan de lucht. Josh Harrison had echter andere plannen. Met nog twee outs te gaan bereikte hij ongeschonden het honk, Verlander teleurgesteld achterlatend.

Verlander heeft twee no-hitters op zijn naam staan, maar het hadden er gemakkelijk meer kunnen zijn. De laatste keer dat hij de unieke prestatie neerzette was op 7 Mei 2011 tegen de Toronto Blue Jays.. Zijn eerste no-hitter gooide hij op 12 Juni 2007 tegen de Milwaukee Brewers.

Het lag vandaag de dag echter niet voor de hand dat de werper de volgende zou zijn die een no-hitter in het huidige seizoen zou gooien. Verlander is in het bezit van een win-loss record van 2-6 met een ERA van 3.45 en WHIP van 1.07, wat niet karakteristiek is voor een werper van zijn klasse. In zijn eerste zes starts van het seizoen had hij een ERA van 6.62.

Natuurlijk is het niet meer de Verlander van een paar seizoenen geleden, waarin hij hitters wegblies met fastballs van 98 mph, en met gemene sliders en bijtende curveballs slagmannen hoofdschuddend terug naar de kant stuurde. Hopelijk is het optreden van vannacht een vervolg van de terugkeer van de vintage Justin Verlander.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen