Het incident dat de plannen van de Warriors kan beïnvloeden

Door

Het opstootje tussen Draymond Green en Kevin Durant van begin deze week is voor veel media aanleiding om met een schuin oog te kijken naar aankomende zomer. Dan moeten de Warriors onder meer beslissingen maken over de contracten van Kevin Durant, Klay Thompson en DeMarcus Cousins. Draymond Green zou daar zo maar eens een belangrijke rol in kunnen gaan spelen.


HET INCIDENT


Elk team heeft een speler die het laatste schot voor zijn rekening neemt: de closer. Bij de Warriors hebben ze niet één maar zelfs drie spelers die dat kunnen: Stephen Curry, Kevin Durant en Klay Thompson. Aangezien Curry niet speelde en Durant ‘hot’ was (had op dat moment een triple double) was het logisch dat hij zondagnacht het laatste schot zou nemen tegen de Clippers.

De Clippers stonden de hele wedstrijd voor, maar in het vierde kwart kwam Thompson tot leven. Na een 11-0 run, waarvan Thomspon de laatste acht scoorde, stond het 106-106 met nog 1:27 te gaan. De Clippers kregen na een paar gemiste schoten de kans om de wedstrijd te winnen. Na weer een gemist schot van Lou Williams kwam de bal met nog 3.3 seconden op de klok bij Draymond Green terecht.

De Warriors hadden nog twee time-outs, maar gebruikten deze niet. Durant stond al te wachten op de bal en klapte een paar keer in zijn handen om te laten weten dat hij de bal wilde hebben. Green negeerde dit en dribbelde de bal naar de andere helft. Vervolgens werd Green omringd door vier spelers van de Clippers. Hij wilde naar de basket gaan voor een lay-up, maar de bal werd gestolen door Shai Gilgeous-Alexander. Hierdoor kregen de Warriors geen kans meer om te schieten en verliep de klok. Door het gelijkspel werd het dus overtime.

ESCALATIE

Tussen het eind van het vierde kwart en het begin van overtime raakten Durant en Green in discussie. Durant was gefrustreerd omdat hij de bal niet kreeg. Green zag dat andere spelers ook een goede kans op een bucket hadden. Er valt voor beide argumenten genoeg te zeggen. Vanuit Durant’s perspectief natuurlijk omdat hij degene is die de laatste schoten neemt en er genoeg tijd op de klok was om een kans te creëren. Vanuit het perspectief van Green staat als een paal boven water dat hij een echte playmaker is en dit soort dingen (bijna) altijd goed uitspeelt. Dit keer raakte hij alleen ongelukkig de bal kwijt.

Na de wedstrijd kwam vanuit de kleedkamer naar buiten dat Green zo gefrustreerd was dat hij Durant persoonlijk heeft aangevallen. Hij zou volgens Green dit seizoen alleen maar op de statistieken uit zijn om zo zijn waarde te verhogen voor free agency. Volgens Green staat het al vast dat Durant na dit seizoen toch niet terugkeert.

Nu is dit laatste natuurlijk vanaf het begin van het seizoen een hot topic. De broer van Durant (tevens zaakwaarnemer) liet na de eerste wedstrijd in een reactie op Twitter weten dat er nog 80 wedstrijden waren voordat ze weg zouden gaan. Volgens velen betekent dit de uitgang bij de Warriors, andere zeggen dat het gaat om het stadion van de Warriors. Oracle Arena wordt na dit seizoen geruild voor het nieuwe Chase Center in San Francisco. Het was in ieder geval aanleiding voor veel mensen om de situatie omtrent de Warriors weer eens onder de loep te nemen. Het is namelijk niet de eerste keer dat de twee met elkaar overhoop lagen.


DE OPTIES


De situatie van de Warriors komende zomer is als volgt: Er liggen zeven spelers vast volgend seizoen met een salaristotaal van $88.8 miljoen. We hebben het dan over Stephen Curry ($40 mil), Shaun Livingston ($7.6 mil), Andre Iguodala ($17 mil), Jacob Evans ($2 mil), Draymond Green ($18.5 mil), Alfonzo McKinnie ($1.4 mil) en Damian Jones ($2.3 mil). Daarvan zijn de contracten van de laatste twee niet volledig gegarandeerd. Dit betekent dat de regerend kampioen hier redelijk gemakkelijk vanaf kan komen mocht dit nodig zijn.

Quinn Cook en Jordan Bell zijn restricted free agents, terwijl Kevin Durant dus zijn spelersoptie heeft van $31.5 miljoen. Klay Thompson (gaat ongeveer $30 mil verdienen), Kevon Looney, Jonas Jerebko en DeMarcus Cousins zijn unrestricted free agents. Vooral de beslissingen met betrekking tot Kevin Durant, Klay Thompson en DeMarcus Cousins worden interessant De belangrijkste factoren zijn: Wordt Draymond Green getrade om geld te besparen ($18 mil per seizoen) en keren Kevin Durant, Klay Thompson en DeMarcus Cousins wel of niet terug? Dit zijn de opties:

DURANT OF THOMPSON EN COUSINS LATEN GAAN, THOMPSON OF DURANT RE-SIGNEN ($145 MILJOEN SALARISKOSTEN)

Dit lijkt de beste en meest realistische optie te zijn op financieel gebied. Het contract van Durant en Klay Thompson zijn nagenoeg gelijkwaardig ($35 mil om $30 mil waarschijnlijk) en DeMarcus Cousins kan waarschijnlijk niet betaald worden na dit seizoen. Draymond Green blijft waar hij is en het totaal aan salariskosten zal dan ongeveer $125 miljoen bedragen (acht spelers). Dan is er nog ruim $20 miljoen over om bijvoorbeeld Bell en Cook terug te halen en de rest van het roster aan te vullen (vijf of zes spelers). Het enige wat de Warriors niet in eigen hand hebben is de beslissing van Durant. Als hij besluit zijn spelersoptie te lichten, zitten de Warriors alsnog met Durant en zijn contract van $30 miljoen opgescheept. Maar de kans lijkt realistisch te zijn dat de Warriors gaan kiezen tussen Durant en Thompson komende zomer.

GREEN TRADEN, COUSINS LATEN GAAN EN THOMPSON RE-SIGNEN ($150 MILJOEN SALARISKOSTEN)

De eerste optie zal ervoor zorgen dat de Warriors een sterkere selectie kunnen financieren. Stephen Curry, Klay Thompson (voor ongeveer $30 mil per jaar) en Kevin Durant gaan bij elkaar ongeveer $100 miljoen salaris opeisen in een seizoen. Draymond Green traden zorgt ervoor dat Golden State $18 miljoen kwijtraakt en dat de Warriors in totaal op ongeveer $130 miljoen salaris uitkomen (met Livingston, Iguodala, Evans, McKinnie en Jones erbij). Op dat moment hebben de Warriors nog maar acht spelers onder contract staan en kun je als club waarschijnlijk de contracten van Cook en Bell niet gaan bekostigen.

De Warriors zullen zelfs in de financieel meest ideale situatie heel creatief moeten zijn. Tevens zal de eigenaar net zoals de afgelopen seizoenen belasting moeten betalen omdat hij ruim over de luxary tax zal gaan ($123 mil). Er zal dan ongeveer $15 miljoen overblijven om nog een stuk of vier a vijf spelers binnen te halen voor de rotatie. Dan kom je namelijk uit op de $145 miljoen die de Warriors dit seizoen in totaal betalen aan salariskosten. Uiteraard kunnen de Warriors hier overheen gaan. De kans dat Draymond Green daadwerkelijk getrade gaat worden is echter niet zo heel erg groot. Als het wel gebeurt, zal hij voor het eerst in de NBA in een ander shirt spelen. De Warriors zullen Green dan niet meer dit soort verdedigende acties zien maken in het shirt van Golden State.

DURANT LATEN GAAN, THOMPSON EN COUSINS RE-SIGNEN ($155 MILJOEN SALARISKOSTEN)

Wat ook een optie is, is dat Kevin Durant besluit niet terug te keren. Daarmee zou het team al $30/$35 miljoen besparen. Deze $30 miljoen kan de ploeg uit Golden State dan vervanger door het nieuwe contract van Thompson (ongeveer $30 miljoen). Het totaal zal dan met negen rotatiespelers op ongeveer $150 miljoen uit. Dit zou wel betekenen dat Cousins niet meer dan $20 miljoen zal verdienen tijdens 2019-20. Als dit wel zo is komen de Warriors al boven de $150 miljoen uit. Zeker omdat er nog eens vier of vijf rotatiespelers bij moeten komen is dit niet ideaal.

THOMPSON LATEN GAAN, DURANT EN COUSINS RESIGNEN ($160 MILJOEN SALARISKOSTEN)

Ook dit is een realistische optie. Klay Thompson laten lopen zou betekenen dat de regerend kampioen $30 miljoen bespaart. Als DeMarcus Cousins dan voor ongeveer $20 miljoen wordt binnengehaald, zit je toch alweer snel op $140 miljoen euro aan salariskosten. Met een paar rotatiespelers erbij (stuk of vier a vijf spelers) komen de Warriors al snel uit op $160 miljoen aan salariskosten. Dit zou tevens betekenen dat de fans van Golden State dit soort wedstrijden niet meer zullen zien.

ALLEEN COUSINS LATEN GAAN, THOMPSON EN DURANT KEREN TERUG ($165 MILJOEN SALARISKOSTEN)

Deze optie zal dus, zoals hierboven al genoemd, wat duurder zijn. Met Draymond Green erbij zullen de salariskosten op ongeveer $150 miljoen komen, wat ruim boven de luxury tax is. En dan hebben de Warriors een selectie van negen man tot zijn beschikking. Deze optie lijkt dan ook alleen realistisch te zijn als Thompson en Durant (zijn spelersoptie niet nemend) een flinke pay-cut nemen. Want zelfs voor de eigenaar van de Warriors zal ongeveer $100 miljoen belasting betalen voor een ring te gortig zijn. De salariskosten zullen dan al gauw richting de $170 miljoen gaan nadat er een paar goedkope rotatiespelers zijn getekend.

GREEN TRADEN, COUSINS EN THOMPSON RE-SIGNEN ($170 MILJOEN SALARISKOSTEN)

Het kan ook zo zijn dat Draymond Green getrade wordt en er voor DeMarcus Cousins wordt gekozen. Ook in dit geval zullen Klay Thompson en Kevin Durant een pay-cut moeten nemen wil dit financieel gezien niet uit de klauwen lopen. Ook deze optie lijkt niet heel realistisch te zijn. Cousins heeft dit seizoen al een pay-cut genomen en Durant doet dit al jaren. De grote vraag is natuurlijk wel wat de waarde van Cousins na dit seizoen zal zijn. De kans is echter klein dat hij opnieuw voor onder de $10 miljoen zal gaan tekenen. Tenzij ze met zijn drieën beslissen wat minder geld te willen verdienen, komen de salariskosten ook hier ruim boven de $160 miljoen uit (met 15-koppige selectie).

IEDEREEN BEHOUDEN ($180 MILJOEN SALARISKOSTEN)

Dit is geen optie. Zelfs als Durant, Thompson en Cousins gezamenlijk zouden besluiten om een pay-cut te nemen, worden de salariskosten nog te groot (ruim $170 miljoen). Cousins gaat zeker niet opnieuw een contract tekenen voor $5.3 miljoen, laat staan Thompson en Durant. Zoiets zal wel moeten gebeuren wil dit idee uitvoerbaar zijn met een 15-koppige selectie.

(Top & Cover Photo: Gene Sweeney Jr./Getty Images)

Ook leuk om te lezen