Flashback Friday: Chiti getrade voor… Chiti

Door

Met de naderende Transfer Deadline kunnen we natuurlijk druk speculeren over mogelijke deals, maar het is ook een uitgelezen gelegenheid om terug te kijken op de meest spraakmakende deals uit het verleden. In de lijst van meest opmerkelijke transfers uit het verleden, is er één naam die er nagenoeg altijd tussen staat: Harry Chiti. Eigenlijk staat hij er twee keer tussen.

NEW YORK METS

Nadat de Brooklyn Dodgers  en New York Giants de stad hadden verlaten en naar de westkust waren getrokken, was er in New York behoefte aan een tweede proforganisatie. Het mocht toch niet zo zijn dat de stad niet vertegenwoordigd was in de National League? En dus werden de New York Mets in 1962 opgericht. De club dankt overigens zijn kleuren aan de vertrokken organisaties, namelijk het blauw van de Dodgers en het oranje van de Giants.

Harry Chiti (32) blokkeert de plaat, terwijl Roberto Clemente probeert te scoren.

HARRY CHITI

De nieuw opgerichte Mets hadden natuurlijk behoefte aan spelers en zij zagen in een zekere Harry Chiti een bruikbare versterking. Met de Indians, waarvoor de catcher op dat moment uitkwam, werd afgesproken dat in ruil voor de spelers diensten een Player To Be Named Later de omgekeerde weg zou behandelen.

Die PTBNL zou vervolgens niemand anders dan Harry Chiti zelf worden. En daarmee werd Chiti de eerste speler die werd geruild voor zichzelf. Na zijn onsuccesvolle verblijf in de Big Apple keerde hij niet meer terug in de Major League en zo verdween hij al op dertigjarige leeftijd uit het profhonkbal. Toch doen we Chiti tekort als we hem alleen om deze reden herinneren.

RECORD BONUS

Harry Dominic Chiti Jr. groeide als kleinkind van Italiaanse immigranten op in Detroit, waar zijn vader, Harry Sr, in de auto-industrie werkte. Nadat Chiti het eerst als derde honkman geprobeerd had, bleek zijn talent toch beter tot zijn recht te komen achter de plaat. Behalve een goede catcher bleek de jonge Chiti ook zeer goed met de knuppel overweg te kunnen en dat viel ook de profclubs al snel op.

Gesigneerd honkbalplaatje van Harry Chiti in zijn tijd bij de Cubs.

Al als zeventienjarige jongen had hij de clubs voor het uitkiezen. Uiteindelijk wisten de Chicago Cubs hem te verleiden, met naar verluid een record tekenbonus van $ 20.000,00. Op 29 juni 1950 tekende Chiti zijn eerste contract. Hij hoefde nauwelijks drie maanden te wachten op zijn debuut. In september werd hij al overgeheveld en werd daarmee de jongste speler op het hoogste niveau.

KNUCKLEBALL-CATCHER

Chiti moest zich de twee volgende seizoenen nog steeds tevreden stellen met een klein aantal wedstrijden. Daarmee was hij overigens in zijn tweede jaar nog altijd de jongste speler in de MLB. Als jonge catcher kreeg je in die tijd vaak de ondankbare taak om in te vallen als er een knuckleballer op de heuvel verscheen. Zoiets deed je een meer ervaren backstop niet aan. Chiti ontwikkelde zich op die manier al heel jong tot een specialist.

In zijn derde seizoen mocht Chiti langer in Chicago blijven en kwam hij voor het eerst tot meer dan 100 at bats. Hij leek langzaamaan in de pikorde te stijgen. Hij had echter de pech dat hij op dat moment gedraft werd door het Amerikaans leger en twee jaar lang in dienst moest om te gaan vechten in Korea.

Harry Chiti in actie als catcher.

COMEBACK

In 1955 keerde Harry Chiti op 22-jarige leeftijd terug in Chicago. Hij werd tijdens opening day direct opgenomen in de lineup en sloeg in die eerste wedstrijd terug meteen een homerun. Met die homer is hij nog steeds de jongste Cub die ooit een homerun sloeg in een openingswedstrijd in Wrigley Field. Chiti speelde dat seizoen meer dan honderd wedstrijden en kwam daarin voor het eerst tot meer dan 10 homeruns.

Het zou echter bij dat ene goede seizoen blijven. Een jaar later werd hij getrade naar de New York Yankees. Na een korte opleving in ’58 en ’59 bij de Kansas City Athletics, die hem hadden overgenomen van de Yankees, kende Chiti in de jaren zestig minder succes en leidde hij seizoenenlang een nomadisch bestaan. Totdat hij dus in 1962 de transfer zou maken die hem eeuwige roem opleverde.

Coverfoto: archief

Ook leuk om te lezen