Dutch Watch: mijlpaal voor Bogaerts, slecht nieuws voor Profar

Door

Een week met wisselend succes voor de spelers uit het Koninkrijk. Met Ozzie Albies, Xander Bogaerts en Didi Gregorius ging het alleszins redelijk, maar Jonathan Schoop en Jurickson Profar moeten vrezen voor hun plek. Andrelton Simmons werd aan de kant gehouden met een enkelblessure en Kenley Jansen kreeg een blown save achter zijn naam.

Wat Ozzie Albies betreft, dreigen we in herhaling te vallen. De kleine infielder zal daar niets op tegen hebben, want dat betekent dat hij goed bezig is. Ook afgelopen weekend wist Albies wel weer raad met zijn slaghout. Gemakkelijk hadden de Atlanta Braves het niet in Miami, maar hun tweedehonkman kwam weer door met 7 hits. Terug van hun road trip speelden de Braves deze week een belangrijke serie tegen de New York Mets. Albies pakte zijn hits weer mee, maar was minder aanwezig dan in de voorgaande series.

OZZIE BLIJFT BEZIG

De vlucht vanuit Minneapolis zat nog in de benen bij de Braves, want veel bakten ze er op 8 augustus niet van tegen de Marlins. Albies noteerde weliswaar z’n zevende triple van het jaar, maar meer dan die ene hit zat er niet in. Atlanta leed een 9-2 nederlaag, maar revancheerde zich een dag later. Met 4-for-5, zijn derde 4-hit game in vier wedstrijden, was Ozzie weer zichzelf. Z’n eerste at-bat was ook zijn beste, want in de eerste inning knalde Albies zijn 18e homerun over de hekken. Hij gaf daarmee het goede voorbeeld op weg naar een 8-4 zege. Zaterdag opende onze landgenoot de score met een RBI-double in de achtste inning. Hij was 2-for-4, maar tot een tweede zege leidde het niet: 6-7. De Braves sloten af met een zeer zwaarbevochten 5-4 overwinning. Albies had hier geen aandeel in. Met 0-for-3 stokte zijn hitting streak op acht wedstrijden.

Na een rustdag op maandag pakte Ozzie dinsdag de draad weer op. In de vierde inning mocht hij weer een single bijschrijven, maar verder dan het tweede honk kwam de infielder niet. Het was z’n enige hit in vijf slagbeurten. Atlanta opende deze belangrijke serie van drie met een 5-3 zege. Met een RBI-single in de tweede ontmoeting zorgde Albies in de zevende inning voor de zesde run van de Braves. De koploper in de NL East maakte het zichzelf in de negende inning nog lastig door twee runs toe te staan, maar Albies en de zijnen hielden stand: 6-4.

Na drie innings keken de Braves donderdag al tegen een 7-1 achterstand aan. Nu was het de beurt aan de Mets om zichzelf in de problemen te brengen. Een 10-4 achterstand werd in de negende teruggebracht tot 10-8, maar daar bleef het bij. Albies was opnieuw 1-for-5.

Augustus was nog niet de maand van Xander Bogaerts. Of van de Boston Red Sox. Op 1 augustus was de achterstand op de Tampa Bay Rays, in het bezit van één van de wildcards, nog te overzien. De titelverdediger moest drie gewonnen wedstrijden goed zien te maken. Inmiddels is dat aantal meer dan verdubbeld. De Rays doen het goed in augustus en Boston leek het winnen verleerd. Zelfs Xander Bogaerts deelde deze maand in de malaise. Ook deze week moesten we aanvankelijk goed zoeken om ergens een hit van onze landgenoot te ontdekken. Tegen de Indians stond de oude Bogaerts echter weer op voor de Red Sox. Woensdag mocht hij zelfs een jubileum vieren.

Die hit kwam er vorige week donderdag niet tegen de bezoekende LA Angels. Bogey was 0-for-3 met twee strikeouts. Zijn ploeg noteerde slechts vijf hits, maar toonde zich erg effectief getuige de 3-0 overwinning. In de tweede ontmoeting tekende Bogaerts voor zijn 39e double van het jaar en werd hij even later door een homerun van JD Martinez binnengeslagen. Dat was precies wat de Red Sox nodig hadden, want de geplaagde ploeg van Alex Cora liep uit naar een 16-4 zege. Het was pas hun derde win in de laatste 12 wedstrijden. Daar kwam vorig weekend ook niets meer bij.

Zaterdag deelden de Halos een volgende tik uit door in Boston met 12-4 te winnen. Met 0-for-5 had Bogaerts aan slag niets in te brengen. In de laatste clash voegde de kortestop nog een hit aan z’n totaal toe. Het hielp niets, want LA won in extra innings met 5-4.

MIJLPAAL

In Cleveland kreeg Bogaerts zijn knuppel weer aan de praat. Hij was in de eerste wedstrijd 2-for-5, maar vooral zijn RBI-double in de negende inning was belangrijk. Mookie Betts kon daardoor de 5-5 scoren, maar in de gelijkmakende negende ging de winst alsnog naar de Indians: 6-5. Ook de tweede ontmoeting was spannend en ging tot het gaatje en verder. Dit keer geen RBI voor onze landgenoot, maar wel weer een hit. In 10 innings was het dit keer Boston dat aan het langste eind trok: 7-6.

Die RBIs kwamen afgelopen woensdag wel voor Bogey. Met 3-for-4 deed zijn slaggemiddelde goede zaken, maar in de derde inning was er een mijlpaal. In zijn 878e wedstrijd in de majors sloeg hij z’n 100e homerun. Deze leverde één run op, maar dat dit beter kan bewees Bogaerts in de zevende. Met twee honken bezet ging de bal opnieuw het stadion uit voor zijn 101e homer. Hij tilde de voorsprong van 2-1 naar 5-1 en brak daarmee het verzet van The Tribe. Xander Bogaerts stond na dit duel op 27 homeruns en 92 RBIs voor ’t seizoen. Wat RBIs betreft doet in Boston alleen Rafael Devers (94) het beter. Ook op het lijstje met homeruns staat Bogey tweede. Met 28 homers moet hij alleen JD Martinez voor zich dulden.

Met Didi Gregorius aan boord gaan de New York Yankees in een zetel richting de titel in de AL East. De Bronx Bombers strijden met de LA Dodgers om het beste record in de MLB, maar wij richten ons natuurlijk vooral op de prestaties van Gregorius. De geboren Amsterdammer is inmiddels weer helemaal fit en wordt niet langer geplaagd door zijn elleboog of z’n hand. Tegen de Toronto Blue Jays was er vorige week dan ook “gewoon” een plek in de starting line-up voor ‘m weggelegd. In Ontario ging het allemaal niet vanzelf, maar de Yankees kregen daarna tegen de Orioles de kans om het aantal wins weer op te vijzelen.

Voor Didi Gregorius stond er op donderdag 8 augustus een hitting streak op het spel. Een erg bescheiden streak, maar ook die tellen. Vier wedstrijden op rij was de kortestop doorgekomen met minimaal één hit en daar kwam tegen de Blue Jays een vijfde bij. In de derde inning kwam hij door met een single waarna Cameron Maybin ‘m over de thuisplaat sloeg voor een 6-0 voorsprong. New York won met 12-6, maar moest de volgende twee duels aan de Blue Jays laten. De streak van Gregorius stokte bij zes wedstrijden. Verder dan een single in de eerste inning van de tweede wedstrijd kwam Sir Didi in deze serie niet. Hij was 2-for-13 aan slag en bleef de vierde wedstrijd aan de kant. Dit pitcher’s duel werd met 1-0 door de Yankees gewonnen.

DIDI DENDERT DOOR

In Baltimore stond Gregorius weer in de starting line-up en dat zouden de Orioles weten ook! Hij had slechts één at-bat nodig voor zijn negende dinger van het seizoen. Met twee man aan boord en een 1-0 achterstand timmerde Sir Didi de bal het stadion uit voor een 3-1 voorsprong. In de zevende inning kon hij middels een sac fly nog een vierde RBI aan zijn totaal toevoegen. Gregorius was daarmee verantwoordelijk voor de helft van de productie, want de Yankees wonnen met 8-5.

De tweede wedstrijd van de doubleheader (11-8 winst) sloeg de Amsterdammer over, maar dinsdag stond hij weer op z’n post. Hij was 1-for-5 met een double en een run in dit met 8-3 gewonnen duel. De Yankees konden de bezem pakken, want ook de laatste ontmoeting werd gewonnen (6-5). Gregorius was 1-for-4 met een RBI in de eerste inning.

De LA Dodgers hebben helemaal niets te vrezen van de rest van de divisie. Vorige week stonden Kenley Jansen en de zijnen tegenover de Arizona Diamondbacks, een ploeg die verwikkeld is in de strijd om de tweede plaats maar wel aankijkt tegen een achterstand van bijna 20 wedstrijden ten opzichte van de Dodgers. Voor het eerst sinds juni moest Jansen weer eens twee dagen op rij aan de bak en dat werd geen onverdeeld genoegen voor de Nederlandse closer. Na die serie vertrokken de Dodgers naar Florida voor een ontmoeting met die Marlins.

DOMPER

Over het algemeen is een 2-0 voorsprong in de negende inning wel veilig als Kenley Jansen de bal krijgt. Er zijn altijd uitzonderingen en de wedstrijd van vrijdag 9 augustus was zo’n uitzondering. LA had in de derde inning een 2-0 voorsprong genomen en Jansen had slechts drie nullen nodig voor zijn 27e save. Nick Ahmed opende de inning echter met een single en bracht Jansen aan het wankelen. Carson Kelly ging het gevecht aan en joeg de zevende pitch het stadion uit. Het was de zevende homer die Jansen dit seizoen toe moest staan en deze kostte hem z’n vijfde blown save. Dat is zijn hoogste aantal sinds 2016.

Het werd nog vervelender toen de D-backs in extra innings met 3-2 wonnen. Een dag later pakte Jansen zijn kans op eerherstel. Hij had 14 pitches nodig voor drie nullen, maar bij een 4-0 voorsprong leverde het geen save op.

Kenley Jansen heeft wel eens een beter weekend gekend. Tegen Arizona liep hij tegen zijn zesde blown save aan. Photo: Mark J. Rebilas/USA TODAY Sports

In Miami kon Kenley Jansen rustig achterover gaan zitten. Zijn Dodgers lieten de thuisploeg alle hoeken van Marlins Park zien. LA opende de serie met een afgetekende 15-1 win en lieten dit volgen door een 9-1 overwinning. Voor onze landgenoot viel er dus weinig eer te behalen en dat veranderde ook donderdag niet. Dit keer waren het echter de Marlins die uitpakten. Starter Walker Buehler had het lastig en na vijf innings stond er 8-1 in het voordeel van Miami op het bord. Op het moment dat Jansen zich in de zevende inning naar de heuvel begaf, was de achterstand teruggebracht tot 13-7. De closer had slechts 12 pitches nodig om een einde aan deze inning te maken. Brian Anderson raakte hem nog met een double, maar verder verliep de werkdag van Kenley Jansen zonder problemen. Met een 13-7 nederlaag stapten de Dodgers in het vliegtuig naar Atlanta.

Na hun serie tegen de Cubs bleven Jurickson Profar en de Oakland A’s nog even hangen in Chicago voor een drieluik tegen de White Sox. De veelzijdige Profar mocht weer drie keer starten. Franklin Barreto, z’n concurrent op het tweede honk, werd eerder deze maand naar Triple-A gestuurd om ruimte te maken voor Stephen Piscotty. Goed nieuws voor onze landgenoot, maar dan moet je er wel iets mee doen. Dat lukte tegen de White Sox maar matig. Aan slag was Profar 1-for-11. Na deze duels keerden de A’s terug naar de westkust waar de San Francisco Giants hen op stonden te wachten.

Oakland begon goed aan de serie en dat gold in zekere zin ook voor Jurickson Profar. Voor de vierde keer in vijf wedstrijden was de infielder goed voor een hit. In de achtste inning zette Profar met een RBI-double zijn ploeg op een 5-0 voorsprong. Zelf scoorde hij in diezelfde inning de zevende en laatste run. Profar bepaalde daarmee de eindstand op 7-0. Helaas voor de Oranje-international bleef het bij deze ene hit. Zaterdag bereikte hij in de tweede wedstrijd nog wel het eerste honk na vier wijd, maar zijn overige slagbeurten leverden niets op.

Met zijn 1-for-11 in deze serie daalde zijn slaggemiddelde naar .205 en daarmee bungelt hij in Oakland onderaan het lijstje van de regulars. Ook de overige A’s regen de hits niet aaneen, maar na een 3-2 nederlaag in de tweede was een 2-0 winst in de derde wedstrijd toch voldoende voor winst in de serie.

SLECHT NIEUWS

In San Francisco kreeg Profar opnieuw een teleurstelling te slikken. De infielder is aan slag nauwelijks van waarde voor de A’s (.205 batting average) en kreeg te horen dat hij achter Corban Joseph de tweede viool gaat spelen op het tweede honk. De inmiddels 30-jarige infielder speelde tot afgelopen woensdag slechts 16 wedstrijden in de majors, maar deed het in Triple-A dusdanig goed dat hij de voorkeur krijgt boven Profar. In de eerste wedstrijd tegen de Giants nam Chad Pinder de positie van Profar over en was er voor onze landgenoot een rol weggelegd als pinch runner in de negende inning. Verder dan het derde honk kwam hij niet in de wedstrijd die met 3-2 verloren ging. De tweede ontmoeting bekeek Profar vanuit de dug-out en zag hij hoe Joseph 1-for-4 was met een RBI in de negende inning. De A’s boekten hun 68e zege van dit seizoen: 9-5.

Jonathan Schoop zal zich zijn verblijf in Minnesota ook anders hebben voorgesteld. Af en toe toonde hij aan slag wel zijn kracht, maar hij lijkt geen schim van de speler die in 2017 nog de All-Star Game speelde en tot 32 homeruns en 105 RBIs kwam. Z’n 16 homeruns dit seizoen zijn niet zo slecht, maar de Twins zullen toch hebben ingezet op meer dan de 44 RBIs die er nu achter de naam van Schoop staan. Op het tweede honk geeft manager Rocco Baldelli tegenwoordig de voorkeur aan de 22-jarige Luis Arraez en moet Schoop het doen met wat spaarzame invalbeurten.

De Twins speelden afgelopen weekend de belangrijke serie tegen de Cleveland Indians. Inzet was de eerste plaats in de divisie en gezien de voorsprong die Minnesota halverwege juni nog had (11.5 wedstrijden) mocht dit wel een klein mirakel heten. Misschien was het wel een teken aan de wand dat Baldelli in deze serie nauwelijks een beroep deed op Jonathan Schoop. Zijn OPS is met .751 veel lager dan dat van Arraez (.867), die weer mocht starten op het tweede honk. De jonge Venezolaan kon ook niet voorkomen dat de Twins in eigen huis drie van de vier duels verloren.

Schoop kwam alleen in actie tijdens de vierde ontmoeting. Met 1-for-4 kon hij niet imponeren. Wat hits (9) betreft gingen de teams gelijk op, maar Cleveland ging veel beter met de scoringskansen om. Met 7-3 ging de zege naar de Indians, die daarmee op gelijke hoogte kwamen in de AL Central.

BIJROL

Voor Jonathan Schoop begon de road trip met een rol als pinch hitter in Milwaukee. Z’n Twins hadden een 7-5 voorsprong in de achtste inning toen Schoop naar het slagperk liep. Hij sloeg in plaats van reliever Tyler Duffey, maar werd met drie slag opzij gezet. Aan de score veranderde niets, waardoor de Twins met een goed resultaat aan de 6-game road trip begonnen. Afgelopen woensdag stond de naam van Schoop als achtste genoteerd in de batting order en mocht hij pas voor de vierde keer deze maand starten.

In de vierde inning sloeg de infielder zijn 20e double van het seizoen en hij mocht even later z’n 50e run scoren. Minnesota nam een 5-2 voorsprong in die inning, maar deze verdampte in de achtste. Een homerun van outfielder Trent Grisham was goed voor drie runs en een 6-5 zege voor de Brewers.

Het goede nieuws voor de LA Angels was dat er deze week weer eens gewonnen werd. Op bezoek in Boston kwam er een einde aan de 8-game losing streak. Het slechts nieuws is dat dit nog altijd gebeurde zonder hun vaste kortestop. De organisatie plaatste Andrelton Simmons vorige week op de injured list met een enkelblessure en de 29-jarige infielder is daar nog altijd niet helemaal van hersteld. De verwachting is dat de viervoudig winnaar van een Gold Glove dit weekend weer voorzichtig begint te trainen.

Met 10 nederlagen in de laatste 12 wedstrijden begonnen de Halos vorige week donderdag aan de serie tegen de eveneens geplaagde Red Sox. De serie van vier begon teleurstellend met twee nederlagen. Boston duwde de tegenstander nog verder in de put, maar in de derde ontmoeting vond LA toch een ladder om hier enigszins uit te klimmen. Met twee opeenvolgende zeges namen de Angels afscheid van Fenway Park en zette het team koers naar huis voor een drieluik tegen de Pirates. Het toch al broze zelfvertrouwen kreeg daar wederom een knauw. In de eerste twee duels kregen de Halos in totaal 20 runs om de oren. Na een 10-2 en een 10-7 nederlaag werd de laatste ontmoeting echter met 7-4 gewonnen.

Coverfoto: Greg Fiume/Getty Images

Ook leuk om te lezen