Dutch Watch: Bogaerts, Albies delen rake klappen uit

Door

Het was de week van de grand slams. Voor onze landgenoten zowel in positieve, als in negatieve zin. Het was ook weer de week van de nodige homeruns. Er viel deze week weer genoeg te beleven met onze landgenoten in de majors en wij hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Ozzie Albies staat ze de laatste tijd aardig te raken en de serie tegen de Miami Marlins vormde daarop geen uitzondering. In twee van de drie wedstrijden waren de armetierige Marlins geen partij voor de Atlanta Braves en dat had mede te maken met de dadendrang van onze landgenoot. Aan de westkust was het tegen de LA Dodgers toch een heel ander verhaal.

Vrijdag 3 mei hield Albies het nog bescheiden. Zijn enige wapenfeit was een infield single in de zevende inning. Dankzij een tweehonkslag van Josh Donaldson kon hij daarop wel een run scoren op weg naar een 7-2 overwinning. Een dag later pakte de kleine tweedehonkman groots uit. De Braves hadden het lastig en keken tegen een 2-0 achterstand aan bij het begin van de zesde inning. Catcher Brian McCann had de achterstand al teruggebracht tot 2-1, maar met de honken vol diende Ozzie Albies de Marlins een vernietigende klap toe. Met zijn derde grand slam in zijn nog prille loopbaan bezorgde hij de Braves een 5-2 voorsprong. In de zesde inning noteerde hij z’n vijfde RBI van de avond. Atlanta won met 9-2 en had weer een winning record. Dat werd zondag nog beter (3-1 win), maar Albies bleef verstoken van een hit: 0-for-5 met twee strikeouts.

KLAPPEN IN LA

Na de succesvolle serie tegen de Marlins kregen de Braves aan de westkust te maken met de Dodgers. Dit bleek tocht een ander paar mouwen voor de formatie van Brian Snitker, want er werd drie keer vrij kansloos verloren. Ozzie Albies was 4-for-13 in deze serie en maandag in de eerste ontmoeting kon hij z’n vierde gestolen honk van het seizoen bijschrijven. De 5-3 nederlaag was eigenlijk het beste wat de Braves in LA te bieden hadden. Dinsdag hadden ze weinig in te brengen met als gevolg een 9-0 nederlaag. Helaas voor Atlanta volgde woensdag de sweep: 9-4. Voor het eerst sinds zijn productieve avond in Miami mocht Albies tegen de Diamondbacks weer een RBI noteren. Mede dankzij z’n RBI-double leken de Braves als winnaar van het veld te stappen, maar op het laatste moment ging het mis voor Atlanta. Arizona opende deze serie met een 3-2 win.

Heel voorzichtig tonen de Boston Red Sox tekenen van beterschap. In de serie tegen die andere Sox, uit Chicago, kropen ze naar de .500 grens. Normaal gesproken niets om trots op te zijn als je Boston heet, maar na zo’n beroerde seizoensstart zal het toch voor opluchting zorgen. Xander Bogaerts heeft een productief weekje achter de rug. De Oranje-international joeg de bal meermalen het stadion uit en zette zijn handtekening onder maar liefst zeven RBIs.

Voor Bogaerts en de Red Sox begon het allemaal nog niet zo best in Chicago. X-Man bereikte weliswaar twee keer de honken, maar in beide gevallen kreeg hij vier wijd. Zijn ploeggenoten scoorden vier runs, maar dat was vorige week niet genoeg voor de win. De White Sox zegevierden met 6-4. De tweede clash ging al wat beter. Bogaerts was 2-for-5, scoorde een run en de BoSox wonnen met 6-1. Daarmee was het hek van de dam.

Zaterdag bliezen de bezoekers Chicago met 15-2 weg. In de derde inning sloeg Xander Bogaerts z’n vijfde homerun van het seizoen en nam hij JD Martinez mee over de thuisplaat. Het laatste woord in deze serie was ook aan onze landgenoot. Boston had het zondag lang lastig, maar in de achtste inning volgde een offensieve explosie. Met de honken bezet timmerde Bogaerts de bal het stadion uit voor een grand slam: 9-2.

EN WEER DOORRR…

Boston vervolgde de road trip met een bezoek aan de Baltimore Orioles, maar hier leken ze in de eerste van drie wedstrijden hun kruit te hebben verschoten. Slechts drie hits noteerde de titelverdediger en Bogaerts bleef 0-for-4 in dit met 4-1 verloren duel. Dinsdag leefden de knuppels weer op. Voor de derde keer deze week raakte X-Man de bal keihard. Zijn homerun in de vierde inning zette Boston op een 3-2 voorsprong. De ploeg zou uiteindelijk met een 8-5 zege van het veld stappen. De trip werd donderdag afgesloten met een zwaarbevochten 2-1 zege. Pas in de 12e inning viel de beslissing dankzij een long ball van Andrew Benintendi. Verder dan een infield single in de achtste kwam Xander Bogaerts dit keer niet, maar met 23 RBIs behoort hij wel tot de meeste productieve spelers in Boston. Alleen Mitch Moreland doet het met 24 RBIs iets beter.

Goed nieuws deze week voor Didi Gregorius. De geboren Amsterdammer zou rond 20 mei alweer wat voorbereidingswedstrijden kunnen spelen. Dat maakte de GM van de New York Yankees bekend in een radio-uitzending. Ook zou hij, voor zijn definitieve terugkeer, dienst kunnen doen als aangewezen slagman. De revalidatie verloopt vooralsnog zonder problemen en heel voorzichtig hopen de Yankees in juni alweer over hun kortestop te kunnen beschikken.

De international is in New York niet de enige die kampt met blessureleed. Aaron Boone moest de laatste tijd de nodige noodverbandjes leggen, maar desondanks draait de ploeg best aardig. De Yankees zijn koploper Tampa Bay tot op 1.5 wedstrijd genaderd en wonnen 6 van hun laatste 10 wedstrijden. Als ze in de achteruitkijkspiegel kijken, zien ze heel langzaam hun aartsrivaal uit Boston naderen.

De LA Dodgers konden vorige week goede zaken doen in hun serie tegen de concurrent uit San Diego. Dat deden ze ook wel, maar het had eigenlijk nog veel mooier kunnen zijn. Dat had te maken met het laatste optreden van Kenley Jansen in dit drieluik. De Nederlandse closer begon geweldig aan het weekend, maar sloot op een beroerde manier af.

Jansen had op een betere start gehoopt vorige week. Hij ging aan de slag met een 4-3 voorsprong, maar door een error van kortestop Corey Seager kwam Eric Hosmer op het eerste honk terecht. Jansen hielp z’n ploeg echter uit de brand door de volgende drie slagmensen elk met een strikeout terug te sturen. De eerste klap was voor LA en Jansen mocht z’n 11e save noteren. De 12e van het seizoen kwam zaterdag al. Dit keer stond er een 7-6 voorsprong op het bord op het moment dat Jansen zich naar de heuvel begaf. Wil Myers kreeg weliswaar vier wijd van onze landgenoot, maar uiteindelijk had de closer 16 pitches nodig om de drie benodigde outs te krijgen.

Ook zondag stond de druk er vol op bij Kenley Jansen. Een 5-4 voorsprong moest door hem verdedigd worden, maar al snel stonden de honken vol. De closer leek zijn hachje daarna te redden met een strikeout en een pop out. Hunter Renfroe moest de derde en beslissende uit worden. Beslissend was de outfielder inderdaad wel, maar niet op de door Jansen gehoopte manier. Renfroe haalde keihard uit en sloeg met een grand slam vier runs binnen. De 5-4 voorsprong werd in één klap omgebogen tot een 8-5 nederlaag en voor Jansen was dit zijn tweede blown save van het jaar.

BIJKOMEN

Kenley Jansen kreeg alle tijd om mentaal te herstellen van deze blown save. Zijn Dodgers kregen deze week de Atlanta Braves op bezoek en in geen van de drie duels was de inzet van Jansen nodig. Julio Urias kreeg de rol van closer in de eerste wedstrijd bij een 5-3 voorsprong, maar in de twee ontmoetingen daarna blies LA de bezoekende Braves van het veld met respectievelijk 9-0 en 9-4. Donderdag, in de eerste wedstrijd tegen de Washington Nationals, kon Jansen opnieuw blijven zitten. Zijn ploeggenoten liepen zich stuk op een red hot Patrick Corbin en verloren met 6-0. Na de grand slam tegen de Padres heeft Jansen dus nog niet weer aan zijn ERA kunnen werken. Dat ging letterlijk in één klap van 2.70 naar 4.67.

Vorige week schreven we op deze plek nog over de problemen van Jurickson Profar. De veelzijdige international kreeg wat dagen vrij om z’n spel wat op orde te krijgen en dat wiep afgelopen week zijn vruchten af. Tegen de Pittsburgh Pirates, maar vooral tegen de Cincinnati Reds deed Profar weer eens van zich spreken. Met de Oakland Athletics gaat het na een 6-game losing streak overigens ook weer wat beter.

Nee, foutloos was het vorige week vrijdag opnieuw niet bij Jurickson Profar. Zijn error in de vijfde inning bleef dit keer echter zonder gevolgen, want de A’s hadden op dat moment al een 11-1 voorsprong. Even daarvoor had Profar al z’n 14e RBI van het jaar genoteerd door met een single Matt Chapman binnen te slaan. Na negen innings stond er een meer dan overtuigende 14-1 overwinning op het scorebord en daarmee kwam er eindelijk een einde aan de losing streak van de A’s. Profar speelde daarna nog twee wedstrijden in Pittsburgh en deed dit zonder fouten. Aan slag kwam hij in negen slagbeurten nog drie keer door met een hit, maar helaas voor Profar en de A’s zonder resultaat. Oakland had alle energie gelegd in de eerste ontmoeting, want de overige twee gingen respectievelijk met 6-4 en 5-3 verloren.

IN DE SCHADUW VAN FIERS

Jurickson Profar had deze week een hele grote vinger in de pap in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen de Reds. De international was namelijk verantwoordelijk voor de gehele productie van de A’s. Eerst kon Stephen Piscotty scoren op een RBI-double en in de zevende inning sloeg Profar zijn derde homerun van ‘t seizoen. Toch eiste pitcher Mike Fiers de aandacht op. De starter van Oakland gooide de eerste no-hitter van het seizoen.

Woensdag was het opnieuw raak voor onze landgenoot. Met Marcus Semien op het eerste honk sloeg Profar de bal opnieuw het park uit. Z’n vierde homerun was niet voldoende, want er moesten dit keer extra innings aan te pas komen. Pas in de 13e bogen de Reds het hoofd en stapten de A’s met een 5-4 win van het veld. Dat het aan slag allemaal nog wel wat beter kan, bewezen de drie strikeouts voor Jurickson Profar in deze marathonpartij.

Met z’n Minnesota Twins maakte Jonathan Schoop deze week een reis langs wat clubs uit de AL East. Bij de New York Yankees werd één van de drie wedstrijden gewonnen, maar op bezoek in Toronto ging het wat beter met de Twins. Schoop werkte ondertussen aan zijn slaggemiddelde. De infielder is goed begonnen aan deze maand en dat laat zijn batting average ook zien. Schoop kwam deze maand zeven keer in actie voor de Twins en noteert tot nu toe een slaggemiddelde van .346 in deze maand. Het gemiddelde voor het seizoen ligt met .284 wat lager.

Vorige week vrijdag openden de Twins de serie met een 6-3 nederlaag. Jonathan Schoop bereikte één keer de honken met vier wijd, maar bleef verder 0-for-3. Een dag later had hij met een run en een RBI een aandeel in de 7-3 zege. In de derde inning werd hij geraakt door pitcher JA Happ. Een homerun van catcher Mitch Garver hielp Schoop over de thuisplaat. In de achtste inning was het Jonathan Schoop zelf die met een RBI-single CJ Cron binnensloeg. Voor de Oranje-international was dat z’n 15e RBI van het jaar. Dat is evenveel als vorig jaar aan het einde van mei, maar toen miste Schoop als speler van de Orioles nog de nodige wedstrijden vanwege een blessure. Zondag miste hij ook de laatste wedstrijd tegen de Yankees. In de met 4-1 verloren wedstrijd werd Schoop buiten de ploeg gelaten.

DOMINANT IN CANADA

Ten noorden van de grens hadden vooral de pitchers het de laatste dagen flink op de heupen. In drie wedstrijden tegen de Blue Jays gaven ze slechts één run op. Ook de slagploeg wist van wanten in Toronto en daar maakte Jonathan Schoop dan weer deel van uit. Hij was 4-for-13 in deze serie en noteerde maandag in de eerste ontmoeting zijn 9e en 10e double van het jaar. In de met 8-0 gewonnen wedstrijd was Schoop tevens goed voor twee runs. Dinsdag was het allemaal een graadje minder. Met 0-for-4 leverde hij aanvallend geen bijdrage aan de 3-0 zege, maar daar kwam woensdag alweer verandering in. Al in de derde inning sloeg Schoop zijn zesde homerun van het jaar en nam Marwin Gonzalez mee over de thuisplaat. Voor de Twins betekende dit op dat moment een 7-0 voorsprong. Met een eclatante 9-1 nam Minnesota uiteindelijk afscheid van Canada.

Voor Andrelton Simmons en de Los Angeles Angels stond er vorig weekend een lastig tweeluik tegen de Houston Astros op het programma. Voor de kortestop stond er een 9-game hitting streak op het spel. En voor de Angels natuurlijk twee belangrijke overwinningen om weer enigszins aan te haken in de AL West. Die overwinningen boekten de Halos ook in Detroit. De knuppel van Andrelton Simmons sprak opnieuw een woordje mee.

Het goede nieuws in de eerste van twee duels was dat Simmons al snel zijn hit te pakken had. Bij een 1-0 achterstand in de eerste inning bereikte hij het tweede honk met z’n 11e double van het jaar. Verder dan het derde honk zou Simba echter niet komen. Zijn Halos kregen met 14-2 een ongenadig pak slaag van de Astros, die in bijna elke inning minimaal één run scoorden. Zaterdag ging het al niet veel beter voor de ploeg uit LA. Ze brachten dit keer vier runs op het scorebord, maar opnieuw mocht het niet baten. Houston passeerde 10 keer de thuisplaat en Simmons zag zijn hitting streak ten einde komen. De kortestop kwam 10 wedstrijden op rij tot minimaal een hit, maar in de tweede wedstrijd tegen de Astros lukte het hem niet op de honken te komen.

TIGERS TEMMEN

Op bezoek bij de Detroit Tigers ging het aan slag direct beter met Simba. Twee keer kwam de kortestop door met een single en twee keer leverde dit een run op. In de derde inning passeerde tweedehonkman David Fletcher de thuisplaat na een tik van Simmons voor een 3-0 voorsprong. Een RBI-single in de negende bepaalde de eindstand op 5-2. Mike Trout kon scoren na een hit van z’n Nederlandse ploeggenoot. Afgelopen woensdag was Andrelton Simmons opnieuw goed voor twee hits, maar dit keer scoorde hij er geen punten mee. De Halos hadden dit wel goed kunnen gebruiken, want de bezoekers verloren met 10-3. Donderdag namen de Angels revanche. De ploeg won met 13-0, maar het was vooral de wedstrijd van Albert Pujols. De veteraan tekende voor z’n 2000e RBI in de majors. Simmons bleef 1-for-5 en zonder RBI.

Coverfoto: Mary Schwalm/AP Photo

Ook leuk om te lezen