Drew Brees en Saints draaien op volle toeren

Dat de New Orleans Saints staan of vallen met Drew Brees weten we al lang. In het tweede kwart van de maandagavond wedstrijd tegen de Giants maakte hij hoogstpersoonlijk het verschil met drie touchdown passes, waardoor de Giants met de rust al tegen een achterstand van achttien punten aankeken. Het kwart daarna bezorgde hij de doodsteek met nog een touchdown pass én een zeldzame touchdown rush.

Dat is leuk voor de statistieken, maar Brees weet waar zijn echte kwaliteiten liggen. Met zijn 363 passing yards schroefde hij zijn seizoenstotaal op tot 3689. Na elf wedstrijden betekent dat een gemiddelde van maar liefst 335 yards per wedstrijd. Het passingrecord van Dan Marino staat al 27 jaar, maar als Brees zijn absurd hoge gemiddelde weet vol te houden zal hij de 5084 yards die Marino in 1984 gooide ruim overtreffen.

Marino behaalde echter nooit een Super Bowl finale, laat staan dat hij er in verkozen werd tot MVP, zoals Brees in 2010.

Brees weet zich gesteund door een groep running backs die er voor zorgen dat een verdediging zoals die van de Giants niet al hun aandacht naar de quarterback uit kan laten gaan. Mark Ingram, Pierre Thomas en Darren Sproles waren samen goed voor 197 yards rushing in de 49-24 overwinning tegen de Giants. De uitgebalanceerde aanval van coach Sean Payton is dan ook de productiefste van de NFL; 449.6 yards per wedstrijd. In de grootste overwinning van het seizoen, tegen de Colts, noteerden de Saints in totaal 557 yards. Brees had in die 62-7 overwinning vijf touchdowns en een quarterback rating van 144.

Eén opvallende vergelijking tussen Brees en die andere quarterback die dit seizoen het record van Marino bedreigt – Tom Brady – is de afhankelijkheid van de tight end in de passing game. In New England is het Rob Gronkowski, in Louisiana luistert hij naar de naam Jimmy Graham. Tegen de Giants was hij goed voor twee touchdowns en 84 yards. De voormalige basketballer is dit seizoen het onbetwiste favoriete doelwit in de voorheen zo egalitaire aanval van de Saints. Met zijn 67 receptions moet hij in de NFL alleen Wes Welker voor zich dulden.

De weg voor Brees en consorten naar de playoffs ligt open. En hoewel vooral in de NFC de meeste aandacht uitgaat naar de verdedigende Super Bowl winnaar Green Bay is een confrontatie tussen deze twee grootmachten absoluut niet van te voren beslist. De pass defense van de Saints is verre van groots, maar nog altijd stukken beter dan die van Green Bay. In de openingswedstrijd van het seizoen verloren de mannen van Sean Payton nog van Aaron Rodgers en de zijnen, maar de in bloedvorm verkerende Drew Brees houdt de Saints op ramkoers voor een rematch.