Dolphins op weg het nieuwe “Dream Team” te worden

Door

New York Jets v Miami DolphinsNFL Free Agency is onderweg en teams staan met open beurs klaar spelers te laten tekenen zodat er een team komt te staan dat de play-offs kan bereiken of op play-off niveau kan blijven spelen. Eén team in het bijzonder, de Miami Dolphins, zijn met een behoorlijk offensief bezig hun team een behoorlijk upgrade te geven. Er is natuurlijk niets mis met het binnenhalen van free agents, zeker dit jaar, want er is een behoorlijke lijst met getalenteerde spelers die een toevoeging kunnen zijn. Problemen ontstaan als een team een free agent laat tekenen en dan nog één, en nog één, dan nog één, enzovoort.

Make-over
Alleen al op dag één van free agency maakten de Dolphins al een move met het laten tekenen van verscheidene spelers en een poging tot een make-over. De eerste grote naam was wide receiver Mike Wallace met een vijfjarige 65 miljoen dollar deal (30 miljoen gegarandeerd). Geweldig natuurlijk, ze hebben nu een aanvallend wapen voor tweedejaars Ryan Tannehill, samen met Brian Hartline die opnieuw tekende. De Dolphins vonden ook defensieve hulp in linebackers Dan Ellerbe en Phillip Wheeler. Op papier ziet het er allemaal goed uit, totdat je kijkt naar de contracten die Miami deze spelers heeft gegeven.

Inconsistent
Mike Wallace is overbetaald. Het belangrijkste dat hij als wide receiver brengt is snelheid. Zijn ‘handen’ blijken echter vaak inconsistent, wat de Dolphins fans zullen ondervinden als hij weer eens een bal laat vallen. In essentie heeft Miami 65 miljoen dollar betaald aan een speler die problemen heeft met het houden van focus, iets wat hij zelf overigens toegeeft. Greg Jennings was een betere optie geweest en Wes Welker krijgt bij de Broncos slechts 12 miljoen dollar over twee jaar. Nu betalen ze (te veel) voor iemand die de hype niet zal waarmaken.

Buiten Baltimore
Dan de defensie. Je trekt Ellerbe aan van de Super Bowl kampioen die 35 miljoen over vijf jaar krijgt. Zeven miljoen per jaar voor een ‘product van het Ravens systeem’. De geschiedenis leert ons dat linebackers die Baltimore verlaten voor veel geld, falen in het slagen bij een ander team. Vraag maar aan Ed Hartwell, Adailus Thomas en Bart Scott. Wellicht dat Paul Kruger dezelfde les leert bij de Cleveland Browns. Phillip Wheeler is ondertussen de enige Dolphin free agent die het team echt beter maakt.

Dream Team
Wat Miami nu probeert zagen we in 2011 bij de Philadelphia Eagles. Ze waren op dat moment een heus “Dream Team” en de meest opvallende aankoop was cornerback Nnamdi Asomugha. Hij kreeg een vijfjarige 60 miljoen dollar deal, slechts vijf miljoen minder dan wat de Dolphins Mike Wallace geven. Hoe deed het dream team het in 2011? De Eagles startten met 1-4 en eindigden met een 8-8 record. So much for that “dream team”. Nog even doorspoelen naar 2013. Andy Reid werd ontslagen, Asomugha released en General Manager Howie Roseman had zijn baan moeten verliezen.

GM Jeff Ireland zit wellicht al dit jaar zonder baan als de investeringen van deze free agency mislukken. Eigenaar Stephen Ross zal het niet accepteren als de aankopen de Fins niet terugbrengen naar play-offs. Als je nagaat dat het de Eagles twee jaar kostte Andy Reid te ontslaan na alle investeringen, is mijn voorspelling dat de Dolphins in 2015 een gloednieuwe General Manager hebben.

Foto: Getty Images

5 Reacties
 1. Dennis 11 jaar ago

  Speelt Jennings nog football, zie ‘m alleen in reclame’s voorbij komen 😉

 2. Peter Robbertsen 11 jaar ago

  Heel erg voorbarig, die titel Dream Team. Dan moet je toch echt terug gaan naar 1995 voordat je zoiets kunt beweren. 1995 werd trouwens een groot fiasco; dat Dream team werd in de wild card vernederend verslagen in Buffalo.

  Het valt wel mee met wat Miami heeft binnengehaald. Mike Wallace was een grote vis, die inderdaad overbetaald zal gaan worden. Maar dat is zo bij alle ‘big fish’ free agents.
  65 miljoen zal hij nooit krijgen, want na een paar jaar zal het contract gewoon worden ontbonden. Wat overblijft zijn de 30 miljoen dollar die gegarandeerd zijn.
  Upgrade bij de WRs was meer dan noodzakelijk bij Miami, want met alleen Hartline en Bess (en nog wat derderangs receivers waarvan alleen de diehard-fans de namen kennen) redt je het niet. Vorig seizoen konden tegenstanders gewoon met ‘8 men in the box’ tegen Miami verdedigen. Met Wallace erbij zal dat niet zo makkelijk meer gaan.

  Linebackers Ellerbe en Wheeler zijn de vervangers van Dansby en Burnett, 2 grootverdieners. Daarmee zijn de Dolphins jonger en goedkoper geworden. Waren Dansby en Burnett dit jaar niet de laan uitgestuurd, dan in ieder geval volgend seizoen, gezien hun dure contracten.

  Verder zijn Sean Smith (CB), Reggie Bush (RB) en Anthony Fasano (TE) vertrokken, zodat Miami nu vrijwel zonder TE zit. Daar was Cook bijna bijgekomen, maar die ging naar de Rams voor meer geld. Wellicht wordt Dustin Keller (Jets)nog gehaald, en anders moet die positie via de draft worden versterkt.

  Daarnaast is er ook nog het mogelijke vertrek van Jake Long, die free agent is en op dit moment kijken waar hij het meeste geld kan verdienen.

  Wat wel gunstig is, is dat Miami 5 draft picks heeft bij de eerste 82. Vooral daar zal de versterking gehaald moeten worden. En dan met name CB, TE en OL.

  We zijn op de goede weg, maar zijn er nog lang niet.

 3. Dolfan 11 jaar ago

  Elk jaar hetzelfde.. Veel verwachtingen, maar als het erom gaat geven ze niet thuis in Miami. Eerst zien, dan geloven.

 4. Dennis 11 jaar ago

  Wist niet dat er zoveel Dolphins fans zijn in Nederland. Hoop echt dat ze het de Patriots een keer moeilijk gaan maken in de divisie. Laatste keer was volgens mij toen ze de Patriots voor paal zette met de wildcat en toen kansloos verloren van Ravens in de playoffs!

 5. Klaas-Jan ter Veen 11 jaar ago

  De titel Dream Team slaat op wat men in 2011 over de Eagles zei Peter R., en is dus meer cynisch bedoeld….

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen