COLUMN: Kobe’s ego-salaris

Door

Het is inmiddels al drie seizoenen geleden dat Kobe Bryant met de LA Lakers een kampioenschap gewonnen heeft en dat zint hem totaal niet. Na de titels voor Dallas en Miami was het genoeg geweest, in 2013 moest hij met de Lakers weer die ring winnen. Het zou alleen nog wel eens de schuld van The Black Mamba zelf kunnen zijn dat ze die ring niet gaan winnen dit jaar, of volgend jaar.

Aan de inzet van Bryant ligt het zeker niet. Hij maakt tot nu toe gemiddeld 26 punten per wedstrijd en hij doet dat met minder schoten dan zijn carrièregemiddelde. Het zou echter wel eens het ego-salaris van Kobe kunnen zijn dat de titelkansen van de Lakers de das om doet.

Kobe Bryant verdient 27 miljoen per jaar. Daarmee is hij veruit de best betaalde speler van de NBA. Nummer twee Dirk Nowitzki verdient ruim zeven miljoen minder. Volgend jaar gaat Bryant zelfs dertig miljoen dollar per jaar verdienen. Op het moment dat hij het contract tekende werd dat gezien als een eerbetoon aan wat hij de Lakers gebracht had en niet alleen als een ruime vergoeding voor zijn prestaties. Het befaamde ego van Kobe was natuurlijk geprikkeld en de handtekening was snel gezet. Een nobel gegeven dat zich nu heel hard tegen de Lakers aan het keren is.

Want als Kobe nu om zich heen kijkt ziet hij naast de sterren van de starting-five vooral heel veel vergane glorie en middelmatigheid om zich heen. Zelfs de steenrijke Lakers kunnen niet alles betalen. Pau Gasol en Dwight Howard verdienen 19 miljoen, Nash en World-Peace achtereenvolgens negen en zeven miljoen dollar. Daar bovenop nog de 27 miljoen van Kobe maakt dat een goede bank er niet meer inzit.

Als Kobe iets van zijn ego opzij zou zetten en tegen het toch niet schamele bedrag van 20 miljoen wilde spelen, had er meer kwaliteit gehaald kunnen worden en dan was het kampioenschap een stuk dichterbij geweest. Nu hebben de Miami Heat nog altijd de beste papieren. De Heat waar sterren Lebron James, Dwayne Wade en Chris Bosh wel voor -ruim- minder dan het maximum contract spelen (dit jaar 17 miljoen dollar per persoon) om zo een beter team om hen heen te kunnen laten bouwen.

Vorig jaar stond Kobe Bryant nummer zes op de Forbes-lijst van meest verdienende sporters. Slechts een basketballer stond boven hem, Lebron James. Hij verdient in Miami minder salaris dan Kobe in LA, maar hij is wel regerend kampioen en reclamemakers zijn daar gek op.

Geen mens zou een contract van dertig miljoen dollar per jaar afslaan. Maar als Kobe in de playoffs Steve Blake of Jodie Meeks naast zich ziet staan, dan was hij misschien beter af geweest als hij dat toch wel had gedaan.

Ook leuk om te lezen