College Football 101 is een nieuwe serie artikelen hier op Sport Amerika. College football fan Jules Zane gaat proberen met mooie verhalen, heldere uitleg en veel enthousiasme om American sports fans enthousiast te krijgen over NCAA football; de footballcompetitie die qua cijfers, fans en stadions de NFL met gemak achter zich laat, maar buiten Amerika amper aandacht krijgt.
Daar komt vanaf nu verandering in met vandaag deel 1: DE INLEIDING.
Terwijl de zomer nog in volle gang is maken veel Amerikanen zich op voor football season en dat is zoveel meer dan de NFL en de weg naar de Superbowl. Het begint vaak al op jonge leeftijd met football zomerkamp in high school en de hoop om gerekruteerd te worden door een grote universiteit ergens in de Verenigde Staten of het desnoods te halen als testspeler op een school van jouw keuze.
Een talentvolle footballspeler zijn is de droom van zoveel Amerikaanse jongens en het was niet voor niets dat in 2010 Kenny Chesney’s monsterhit en football anthem The Boys Of Fall zo’n daverend succes was, mede door de prachtige videoclip met medewerking van NFL-spelers en coaches van vroeger en nu.
De jongens van het najaar die aangemoedigd door ouders, vrienden en vriendinnetjes voor hun high school ten strijde trekken in de hoop via college football in de NFL te geraken. Al zullen velen ook genoegen nemen met een succesvolle carriere in college football, want zoals de komende weken zal blijken is ook daar veel roem te halen en geld te verdienen.
*
Wat de NFL mist in de ogen van velen is de bereikbaarheid die college football nog weet te bieden. De spelers van het team zitten gewoon in de collegebanken en worden op sommige scholen ook afgerekend op hun prestaties; geen goede cijfers betekent niet spelen, want welke school wil een topspeler die verraad dat footballwinst belangrijker is dan de kwaliteit van het onderwijs?
College football is echter meer nog dan de NFL een uiting van trots voor fans uit de regio, die vaak zelf op zo’n universiteit hebben gestudeerd en wiens kinderen daar nu studeren. Minimaal vier jaar lang zullen vele weekenden van je studentenleven in het teken staan van gameday en een succesvol footballteam helpt het imago van een school hoog te houden.
Ook dat is pure rivaliteit, omdat door de grote hoeveelheid teams en de enorme stadions in vrijwel iedere studentenstad er veel meer regionale rivalen zijn dan in de NFL en dan wil je maar al te graag dat jouw school de beste is.
Er zijn namelijk slechts 32 NFL teams, maar daarentegen zijn er 120 Division 1 NCAA football teams, waarvan de meeste teams minimaal één aartsrivaal binnen twee of drie uur rijden vinden. Een afstand die voor Amerikaanse begrippen te verwaarlozen is.
College football is echter niet alleen een strijd tussen universiteiten; het is een strijd tussen steden, staten, regio’s en soms zelfs idealen, een factor waar we later zeker nog op zullen terugkomen.
College Football 101 zal de komende weken de belangrijkste factoren van het gecompliceerde NCAA football systeem gaan uitleggen en zal proberen over te brengen waarom het zeker de moeite waard is om vanaf dit najaar online via Sport Amerika en op tv via ESPN America het college footballseizoen te gaan volgen.
Er zal namelijk na de artikelen van College Football 101 ook geregeld college football nieuws op onze website verschijnen met daarin onder meer de nieuwste rankings, meest opvallende uitslagen, de belangrijkste nieuwsberichten en uiteraard ook videobeelden van de beste hits en touchdowns.
Deel 2 van de serie, die donderdag 11 augustus zal volgen, zal in het kort gaan over de geschiedenis van college football en over de huidige indeling van de divisies en de sterk bekritiseerde Bowl Championship Series die bepaalt welke ploegen tegen elkaar strijden om het nationale kampioenschap en andere prestigieuze prijzen.
Schitterend initiatief. Zelf hou ik al jaren meer van CF dan van de NFL of eender welke andere professionele liga. Ik kijk al uit naar donderdag. Keep up the good work!
Geweldig stuk! Ik ben benieuwd naar de volgende artikelen in de serie! peace!
Goed om te horen heren. Inmiddels staat het 2e artikel ook online..
Comments are closed.