Chip Kelly en Mike McCoy ontslagen, Kubiak stapt zelf op

Door

kubiak
Het is traditioneel bijltjesdag in de NFL. Chip Kelly (San Francisco 49ers) en Mike McCoy (San Diego Chargers) hebben direct na de laatste wedstrijd van het seizoen hun ontslag gekregen. Gary Kubiak van de Denver Broncos besloot zelf om ontslag te nemen vanwege gezondheidsredenen.

Het lijkt een relatief rustige maandag te worden op het coachingfront. Dit komt onder meer omdat de LA Rams (Jeff Fisher), Jacksonville Jaguars (Gus Bradley) en de Buffalo Bills (Rex Ryan) niet eens gewacht hebben tot de laatste wedstrijd om hun coach te ontslaan.

Wild Card Playoffs - Detroit Lions v New Orleans Saints

De vraag is of er nog meer gaat veranderen, want naar verluid is Sean Payton zeer geïnteresseerd om de coach van de Rams te worden. De New Orleans Saints moeten hem dan wel laten gaan, want Payton staat nog vier jaar onder contract en de vraag is of de Rams de Saints voldoende willen compenseren voor hun coach. Een beslissing zal snel vallen in New Orleans, want de coaching carroussel gaat komende weken hard draaien, waarbij Josh McDaniels de voornaamste naam is om in de gaten te houden. De verwachting is dat de OC van de Patriots bij zowel de Rams, Jaguars als Niners op gesprek gaat.

San Francisco 49ers
In San Francisco mocht Chip Kelly het seizoen wel afmaken. Kelly werd vorig jaar binnen gehaald als nieuwe coach, en de verwachtingen in San Francisco waren hooggespannen. Met slechts twee overwinningen werd het seizoen echter een compleet drama. Het roster lijkt ook totaal niet in balans, en daarom werd niet alleen Chip Kelly ontslagen, maar ook GM Trent Baalke.

De Niners lijken met het ontslag van zowel Kelly als Baalke schoon schip te willen maken en gaan naar verluid op zoek naar een combinatie van GM en coach die elkaar vertrouwen en samen kunnen werken. McDaniels wordt in ieder geval genoemd als kandidaat voor de positie als coach en hij zou komend weekend al naar de Bay Area komen voor een interview tijdens het bye-weekend van de Patriots.

San Diego Chargers
De San Diego Chargers hebben zondag na de wedstrijd direct coach Mike McCoy ontslagen. De resultaten van de ploeg vielen tegen met slechts vijf overwinningen en elf nederlagen. De vele blessures leken McCoy misschien nog in het zadel te houden, net als het feit dat hij door een conflict tussen de club en Joey Bosa in het begin niet kon beschikken over de rookie, maar uiteindelijk kozen de Chargers er toch voor om een nieuwe weg in te slaan, zeker met het oog op de verwachte verhuizing naar Los Angeles voor de deur.

Denver Broncos
De meest verrassende en meest interessante job opening is er in Denver. Gary Kubiak heeft de club laten weten dat hij het vanuit een gezondheidsoogpunt niet meer ziet zitten om te coachen in de NFL en dat hij daarom met pensioen gaat. Eerder dit seizoen moest Kubiak al in het ziekenhuis worden opgenomen na een migraine-aanval.

Hoewel de Broncos dit jaar de play-offs misliepen was het tweejarige verblijf van Kubiak in Denver zeer succesvol, gezien de winst in de Super Bowl vorig jaar. De verdediging van de Broncos behoort nog altijd tot de besten van de NFL, en veel coaches zullen interesse hebben om in Denver aan de slag te gaan. Verwacht dan ook dat deze baan als eerste gevuld zal worden, en dat alle kandidaten wachten met het zich verbinden aan een andere club tot ze zeker weten geen kans te maken op de baan in Denver.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen