NFL Update: Butler van Super Bowl held naar de bank

Door

Super Bowl XLIX - New England Patriots v Seattle Seahawks
Malcolm Butler is door Bill Belichick op de bank gezet. De verdediger die in de afgelopen Super Bowl de wedstrijd besliste met een cruciale interceptie miste zijn vlucht naar Boston en kwam hierdoor een dag te laat op de OTA’s (organised team activities). Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht, maar het missen van de eerste dag was voor de coach van de New England Patriots reden om Butler voorlopig van het veld te houden.

Voor de cornerback staat een belangrijk jaar voor de deur. Vorig jaar kwam Butler maar in een op de zes verdedigende snaps in actie, maar het vertrek van Darrelle Revis en Brandon Browner laat een gat in de verdediging van de Patriots en de verwachting is dat Butler hier een grote rol in zal gaan spelen. Zeker na de beslissende interceptie in de Super Bowl zijn de verwachtingen hooggespannen.

Butler was bij de OTA’s aanwezig bij alle besprekingen, video-sessies en trainingen in het krachthonk, maar mocht alleen niet meedoen op het veld. Waarschijnlijk sluit Butler vandaag bij de groep aan en zal hij bij de eerste open training van het team wel aanwezig zijn.

Butler zelf sprak over een belangrijke les die hij heeft geleerd door de straf van zijn coach. Hij was afwezig omdat zijn vlucht naar Boston geannuleerd werd vanwege het slechte weer in mei en de cornerback heeft aangegeven in de toekomst een dag eerder over te komen om deze problemen te voorkomen.

Seahawks krijgen brief over contract Wilson
New England Patriots v Seattle Seahawks
De zaakwaarnemer van Russell Wilson heeft de directie van de Seattle Seahawks een brief van zestien pagina’s gestuurd met daarin zijn visie op de contractverlenging die zijn cliënt moet krijgen. De quarterback die zijn ploeg de afgelopen twee jaar naar de Super Bowl leidde gaat het laatste jaar van zijn rookie-contract in en verdient hierin ongeveer anderhalf miljoen dollar. De onderhandelingen over een sterk verbeterd contract verlopen echter stroef, vandaar de lange brief van Mark Rodgers.

Wilson is het koopje van de NFL. De quarterback werd pas in de derde ronde van de draft van 2011 gekozen en tekende een vierjarig contract ten waarde van in totaal 3 miljoen dollar. In de eerste drie jaar van zijn loopbaan presteerde Wilson direct als een ster. Vorig jaar wonnen de Seahawks de Super Bowl en dit jaar scheelde het maar een mislukte play of Seattle had de titel weten te verdedigen.

Voor Wilson en zijn zaakwaarnemer zijn de prestaties reden om het contract flink te verbeteren. Zo tekende Cam Newton vorige week een contract voor meer dan honderd miljoen dollar. De precieze eisen van het Wilson-kamp zijn niet bekend, maar volgens de geruchten zou Wilson de bestbetaalde speler van de NFL moeten worden.

De Seahawks zijn tot nu toe terughoudend geweest in hun aanbod. De kracht van de ploeg is de brede selectie die het heeft en die kunnen ze mede betalen door het goedkope contract van Wilson. Een forse salarisverhoging voor de quarterback zou betekenen dat het team niet meer onder de salary cap zit en mogelijk belangrijke spelers moet laten gaan. Een ander voordeel voor de Seahawks is dat ze niet bang hoeven te zijn dat Wilson na afloop van zijn contract de club kan verlaten, want het team heeft de franchise tag nog tot zijn beschikking, waarmee het contract automatisch met een jaar wordt verlengd. De verwachting is dat het niet zo ver zal komen en dat speler en club voor de start van het seizoen een nieuw contract tekenen.

Mathis niet fit voor trainingskamp
Het herstel van Robert Mathis verloopt niet voorspoedig. De verdediger die in 2013 nog de meeste sacks in de NFL had raakte in de voorbereiding op het vorige seizoen geblesseerd. Zijn afgescheurde achillespees heelt zo langzaam dat Mathis volgens de Indianapolis Colts niet op tijd fit zal zijn voor de start van het trainingskamp op 2 augustus.

Mathis gaf vorige maand nog aan er vanuit te gaan dat hij er bij de start van de competitie weer bij is. Eigenaar Jim Irsey is echter pessimistisch dat de linebacker die datum gaat halen en gaat zelf uit van een rentree in november.

“We want him back as soon as he can be. But we also want to make sure when he comes back that he’s 100 percent healthy and ready to go. Again, I talked about early November. It could be sooner than that certainly. But as far as the start of training camp, I don’t see him being a full-go guy as we’re starting up.

Manziel woont bij high school coach
Cincinnati Bengals v Cleveland Browns
Johnny Manziel doet zijn best te laten zien dat hij zijn gedrag serieus wil veranderen. Na eerder in het offseason naar een afkickkliniek geweest te zijn heeft de quarterback van de Cleveland Browns besloten om te gaan wonen bij een voormalige high school coach. Dit vertelde Browns cornerback Joe Haden in een interview.

Haden wilde de naam van de coach niet noemen, maar volgens de lokale media gaat het om Julius Scott. Scott was de aanvallende coordinator van Manziel in high school en had veel invloed op de jonge quarterback. Manziel heeft Scott diverse keren uitgebreid geprezen. Zo vertelde hij in een interview onder meer dat hij na het winnen van de Heisman Trophy pas emotioneel werd toen hij Scott zag.

“When I saw him, I just lost it. I bawled my eyes out right there. I told him, ‘I would never have been here without you.'”

Na een turbulent rookieseizoen moet Manziel het vertrouwen van zijn ploeggenoten en de organisatie terug zien te winnen. Volgens Haden doet Johnny Football alles wat nodig is om dit doel te bereiken. Haden en Manziel zijn zelfs uitgegroeid tot vrienden en samen bezochten ze onder meer Game 3 van de NBA Finals tussen de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen