NFL 5-on-5: De Championship Games Preview

Door

Detroit Lions v Green Bay Packers
De Green Bay Packers verloren voor het tweede jaar op rij in de verlenging zonder maar de bal te hebben gehad. Moeten de regels voor overtime verder veranderd worden om het verloop eerlijker te maken?

WB: Absoluut, geef het team dat de toss verliest en een touchdown tegen krijgt in ieder geval nog de kans om gelijk te maken. Hoe spannend was het geweest als Aaron Rodgers, na de touchdown van Fitzgerald, de kans had gekregen om zijn offense nog één keer naar de endzone te brengen. Een onbenullige toss geeft één van beide teams nu een onevenredig voordeel. Ik ben overigens niet per se een tegenstander van het sudden death-principe dat een team met één touchdown de wedstrijd kan beslissen en de euforie die daarmee gepaard gaat. Alleen dan zou ik de toss vervangen door de bal op de middenlijn te leggen en de teams vanuit de endzone laten sprinten, wie het eerst de bal te pakken heeft mag beginnen met een drive vanaf de middenlijn. Als er dan een touchdown wordt gescoord is het afgelopen. Zo niet, dan krijgt het andere team nog een kans.

MvD: Nee. Het is een sport, waar het draait om winnen. Hoezo is het oneerlijk als je niet in staat bent om, in het geval van de Packers, de aanvallende partij fatsoenlijk tegen te houden. Dan moet je maar beter spelen.

CvD: Ik snap het gevoel van de Packers wel, maar van mij hoeft het niet te veranderen. De sudden death met een field goal was niks, omdat de field te goal te makkelijk te trappen was en het een heel groot voordeel was om de toss te winnen. Nu moesten de Cardinals tachtig yards overbruggen tot de endzone. Dan is het eindigen met een score voor het publiek natuurlijk veel leuker. En de Packers verloren niet door de verloren toss, maar omdat ze de Cards niet konden stoppen op de allesbeslissende drive, en omdat het in de reguliere speeltijd de kansen niet gepakt had. Ze hadden ook voor de two point conversie kunnen gaan na de Hail Mary. Dan heb je het in eigen had, maar McCarthy koos er voor om het (mede) op de coin toss aan te laten komen.

JH: Het is wel grappig dat ook de Packers tegen hebben gestemd toen dit werd voorgesteld door de Bears na het vorige seizoen, ook zij zijn het er dus niet mee eens. Van mij hoeft het ook niet te veranderen. Als je verdediging sterk genoeg is hou je de tegenstander in bedwang en heb je daarna genoeg aan een fieldgoal. Je hebt het uiteindelijk dus zelf in de hand. Daarnaast is de spanning dat het vanaf het begin door 1 play voorbij kan zijn te gek.

TK: Het geluk van de toss winnen is inderdaad discutabel. Dus ja, ik denk dat er op zijn minst een kans moet komen om de bal beide in possessie te hebben gedurende overtime.

1 Reactie
  1. Jeroen 8 jaar ago

    De overtime rules mogen wat mij betreft ook zo blijven. Dan moet je maar winnen in reguliere tijd.

    De eerste helft van de Panthers was zeer overtuigend. De eerste keer dat de Carolina Defense Lynch wist te stoppen was machtig. Lynch werd als een ongehoorzame jongen naar de eigen endzone gestuurd.

    De Patriots gaan winnen. Brady zal weer het verschil maken. Alleen de Broncos horen natuurlijk niet voor niets bij de laatste 4.

    Finale wordt Patriots – Panthers denk ik. Dat wordt twee weken wachten. Hopelijk komt er weer een nieuwe ‘gate’onzinverhaal. Gaat de tijd sneller.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen