Who’s better, who’s best (#8): David ‘Deacon’ Jones

Door

Who’s better, who’s best nummer 8: David ‘Deacon’ Jones

Deacon Jones speelde eerst college football bij South Carolina State University en daarna bij Mississippi Valley State University (toen heette het nog Mississippi Vocational College). Hij werd in de 14e ronde van de draft gekozen in 1961 door de Los Angeles Rams. Gelukkig hadden de scouts van Los Angeles wat gametape bekeken van een tegenstander van Jones, anders had die misschien nooit professioneel football gespeeld.

Jones mocht beginnen op de defensive line maar het duurde even voor hij zijn thuis vond. Toen hij het systeem van Los Angeles meester was stond er geen rem meer op hem. Hij maakte deel uit van ‘The Fearsome Foursome’, de vermaarde defensive line van de Rams uit de jaren ’60 en ’70 bestaande uit Jones, Merlin Olsen, Lamar Lundy en Rosey Grier.

Hij was revolutionair op de positie, mede doordat hij sideline-to-sideline tackles kon maken en met zijn snelheid en kracht de offensive tackles alle hoeken van het veld liet zien. Hij vond ook de term ‘sack’ uit, en zelfs al werd die statistiek toen nog niet bijgehouden zou hij er in 14 seizoenen 194 ½ gemaakt hebben. Zijn arsenaal aan bewegingen, of ze nu legaal of illegaal zijn, bewijzen nog maar eens dat hij vernieuwend was voor zijn tijd.

De defensive end mocht acht maal in de Pro Bowl spelen en werd in 1967 en 1968 verkozen tot beste defensive player in de NFL. Jones maakt deel uit van het All-Time NFL team en zijn nummer (75) is retired bij de Rams. In 1980 mocht Jones zijn buste onthullen in de Pro Football Hall of Fame.

Ook leuk om te lezen