Tait: ‘Anaheim stap dichterbij binnenhalen NBA-team’

Door

De gemeente Anaheim heeft de rode loper uitgelegd voor de Sacramento Kings. Dinsdag ging de gemeenteraad unaniem akkoord met het financiële plan van 75 miljoen dollar in obligaties, dat de Kings moet verleiden hun huidige standplaats te verlaten.

,,Anaheim is een gigantische stap dichter bij het binnenhalen van een NBA-team naar onze stad,”sprak een dolenthousiaste Tom Tait, burgemeester van Anaheim. Dinsdag stemden de leden tweemaal en beide keren stemden de vijf raadsleden in met het voorstel. Niemand was tegen.

De Californische gemeente ziet de komst erg graag zitten, maar het mag de stad financieel niet bemoeilijken. Herhaaldelijk heeft Tait erop gewezen dat Anaheim geen geld gaat lenen.

In de dinsdag goedgekeurde deal is besloten dat de gemeente doorgeefluik is van een particuliere investeerder: Henry Samueli. Hij is miljardair en eigenaar van de NHL Anaheim Ducks.

Samueli is bereid 25 miljoen dollar te stoppen in een upgrade van het Honda Center, wat de nieuwe thuishaven moet worden van de Kings. Daarnaast wil de miljardair nog eens 50 miljoen uitgeven aan de andere NBA-eigenaren, die eveneens akkoord moeten gaan met de verplaatsing van de franchise.

,,We zijn de raad dankbaar voor het leiderschap, die onze inspanningen om een NBA-franchise naar de regio te krijgen volledig hebben onderschreven,” meldt Michael Schulman, voorzitter van Anaheim Arena Management, het bedrijf van Samueli dat het Honda Center beheert.

Al eerder werd duidelijk dat als de Kings naar Anaheim verhuizen zij onder een andere naam zullen gaan spelen. Inmiddels hebben de advocaten van de Kings patenten aangevraagd: onder meer voor de Anaheim Royals.

Daarmee gaat zij terug naar de roots. De franchise begon in 1945 als de Rochester Royals. Na de verhuizing in 1957 werd dat de Cincinnati Royals. Sinds 1985 zitten de Kings in Sacramento.

Nu, 26 jaar later, willen de eigenaren Joe en Gavin Maloof opnieuw verkassen. Het huidige onderkomen is verouderd. Hun aanvraag voor herhuisvesting moet voor 18 april binnen zijn bij de bond. Daarnaast moet de meerderheid van de andere 29 NBA-eigenaren het plan steunen. Het is nog verre van een uitgemaakte zaak.

Lang niet iedereen juicht de komst toe. Lakers-coach Phil Jackson plaatste vorige week al serieuze vraagtekens bij de levensvatbaarheid van een team in Anaheim. De Lakers en de Clippers zitten immers in dezelfde vijver. Ook Sacramento is niet blij met de steeds serieuzer wordende plannen. De gemeente heeft Anaheim per brief al verzocht de onderhandelingen met de Kings te stoppen. Dit tot irritatie van de Maloofs.

Foto:s3.amazonaws.com

Ook leuk om te lezen