New York – Los Angeles: Henry versus Beckham

Door

Vanmiddag om 15.00 uur (20.00 uur Nederlandse tijd) staat het duel tussen New York Red Bulls en Los Angeles Galaxy op het programma. De twee ploegen kregen de afgelopen jaren veel naamsbekendheid in Europa. De clubs begonnen hun jacht op grote spelers die in de Europese topcompetities acteerden. De meest in het oog springende namen zijn toch wel die van Beckham (LA) en Henry (NY).

De confrontatie tussen de twee grote ploegen van naam is een wedstrijd die pas een paar dagen vaststaat. Los Angeles Galaxy was al geplaatst voor de semi-finals, New York Red Bulls speelde afgelopen week nog een duel voor een wildcard. Die werd gewonnen ten koste van FC Dallas. Met die winst koppelde de Red Bulls zich automatisch aan Los Angeles.

Het gevolg is dat de twee grote sterren van de Major League Soccer elkaar vanavond treffen. Speelden ze een klein decennium nog tegen elkaar tijdens Manchester United – Arsenal, nu strijden David Beckham en Thierry Henry in het voorstadium van de MLS Cup. De twee vedettes moeten vanavond hun teams op sleeptouw nemen.

Zowel Henry als Beckham  zijn dit jaar belangrijk voor hun ploeg. De oud-aanvaller van Arsenal speelde in het reguliere seizoen 26 wedstrijden mee met New York. In die duels kwam de 34-jarige spits tot veertien goals en daarnaast gaf hij ook vier assists. In de strijd om de wildcard tegen FC Dallas scoorde de Fransman de bevrijdende tweede treffer.

Ook zijn tegenstrever van vanavond is op dreef. De 36-jarige Engelsman kwam dan wel tot slecht twee goals als centrale middenvelder, maar daarnaast heeft hij met liefst vijftien assists wel een groot aandeel in de doelpuntenproductie van zijn ploeg. Opvallend is dat ook de grote ster van Los Angeles Galaxy 26 wedstrijden in actie kwam.

Maar Beckham en Henry zijn niet de enige grote namen die in actie kunnen komen vanavond. Bij Galaxy staan ook Amerikaans international Landon Donovan en de Ier Robbie Keane onder contract. Beiden zijn op de weg terug van blessures en kunnen in actie komen tegen de Bulls. New York kan naast Thierry Henry ook nog beschikken over oud-Barcelona verdediger Rafael Marquez. Ook de vorig jaar van Ajax overgekomen Teemu Tainio is doorgaans basisspeler in New York.

De eindstand in de competitie spreekt in het voordeel van Los Angeles. Zij werden eerste in de algehele ranglijst, New York slechts tiende. Het verschil in punten was gigantisch; de nummer tien wist liefst 21 minder punten bij elkaar te sprokkelen. Toch zijn de ploegen redelijk in evenwicht wat betreft onderlinge resultaten. Zestien keer won New York, Galaxy vijftien keer. De teams speelden zes keer gelijk tegen elkaar. Ook met scoren zijn de ploegen bijna gelijk: New York 54 doelpunten voor, Los Angeles 53.

Red Bulls-coach Backe kijkt met vertrouwen uit naar de confrontatie. ,,We hebben twee van de drie laatste wedstrijden gewonnen. Dat waren onze beste wedstrijden van het seizoen. Het lijkt erop dat we op het juiste moment pieken”,  aldus de coach die in het duel niet kan beschikken over de geschorste Solli. Hij ontving in de wedstrijd tegen Dallas de rode kaart voor een tackle van achteren.

Aanvaller Landon Donovan heeft er vertrouwen in dat zijn team Galaxy er met de winst vandoor gaat. ,, Onze selectie kent genoeg kwaliteit en talent om te winnen van New York Red Bulls”, aldus het Amerikaanse icoon.

De wedstrijd wordt vanavond in New York gespeeld, donderdag is de return in Los Angeles.

Foto: daily-sun.com

Ook leuk om te lezen