Francona: ‘Het is mijn beslissing’

Door

Hij was de grip op een deel van de spelersgroep kwijt. Daardoor kon Terry Francona zijn Red Soxtroepen niet meer die kant op dirigeren die hij wilde. Dat frustreerde hem en leidde tot de conclusie dat een nieuwe man maar een andere koers moet gaan varen in Boston.

,,Het is mijn beslissing. Het was mijn beslissing”, zo gaf ‘Tito’ vrijdag tijdens een persconferentie ruiterlijk toe. ,,Ik denk dat het tijd is voor een nieuwe stem. Ik was gefrustreerd door mijn eigen onvermogen om sommige dingen hier gedaan te krijgen. Na het gesprek met de eigenaren en meerdere gesprekken met de general manager ben ik van mening dat dit de juiste beslissing is voor de organisatie en mezelf.”

De druppel die de emmer voor de 52-jarige manager deed overlopen is de dramatisch verlopen septembermaand. Hierin verspeelden de Red Sox een soevereine voorsprong van 9 wedstrijden op de Tampa Bay Rays. Woensdag in de allerlaatste match van het reguliere seizoen ging het wild card ticket op onbeschrijfelijke wijze aan de Bostonneus voorbij. In extremis verloren Francona en co bij Baltimore, terwijl de Rays op ongekende wijze wisten terug te komen tegen de Yankees.

,,In deze afgelopen maand geloofde ik dat je ware aard aan het licht komt als het verkeerd gaat. Ik had last van wat naar boven kwam”, aldus de man die met de Red Sox tweemaal de World Series wist te winnen.

Qua resultaten kreeg hij de boel niet meer op de rit. Een grotere ergernis voor Francona was dat hij een deel van zijn spelers niet meer mee kreeg. Volgens de geruchten luisterden ze niet meer naar hun manager. ,,Ik had beslist vertrouwen in ze, maar de zaken werden op het laatst niet afgehandeld, zoals ik wilde dat het ging. Van mij hoeven de spelers niet met elkaar te eten, zolang ze maar meedogenloos loyaal op het veld staan. Dat gevoel had ik niet altijd meer en dat baarde me zorgen.”

Zijn gevoelens, zijn argumenten en de situatie met de spelersgroep had de manager vrijdagochtend besproken met de eigenaren en het management. Hierdoor duwde Francona de beleidsmakers (nog meer) richting een voortijdig afscheid. Zijn contract liep nog twee jaar door. Een paar uur later werd inderdaad afgezien om die optie te lichten.

In zijn eerste jaar in Boston schreef hij direct geschiedenis. In 2004 pakte zijn team op onnavolgbare wijze alle titels en dus ook de World Series; een prestatie waar de franchise al sinds 1918 naar snakte. Drie jaar later wist zijn ploeg dit kunstje te herhalen en in 2008 scheelde het maar één wedstrijd of de Red Sox hadden opnieuw in de eindstrijd gestaan. Helaas voor hem eindigde hij door de desastreuze laatste 27 partijen opnieuw met een vermelding in de honkbalgeschiedenisboeken.

Na 1296 (744-552) wedstrijden is het Francona-tijdperk over in Boston. Uit het honkbal stapt hij zeker nog niet. De ambities om in de dug out te zitten en een ploeg te leiden zijn er nog steeds, zo verklaarde ‘Tito’.

Foto: myredsoxtoday.com

 

Ook leuk om te lezen