De tragiek van een ‘one-hitter’

Door

Hij stond er geen moment bij stil, maar pitcher Josh Beckett was afgelopen woensdag dicht bij een perfect game na zijn ‘one-hitter’ op bezoek bij de Tampa Bay Rays. De Red Sox’ ace dacht niet aan wat had kunnen zijn, nadat Reid Brignac als enige speler van de Rays het honk bereikte.

“Nee, omdat het duidelijk een hit was”, aldus Beckett. “Het was geen perfect game. Het was een one-hitter.” Beckett gooide een complete game shutout (daar had hij slechts 97 pitches voor nodig) in de 3-0 overwinning op de Rays en verlaagde zijn ERA tot 1.86.

Toch heeft die ene hit naast al die nullen op het scorebord iets magisch. Voor een pitcher is die ene hit het verschil tussen het schrijven van geschiedenis, of niet. Voor een slagman is het slaan van die ene hit juist het verpesten van een feestje. Amerikanen houden van helden prestaties, dat merk je vooral aan de stemming op de tribunes.

Toen Roy Halladay afgelopen seizoen zijn perfect game gooide tegen de Florida Marlins, kreeg de pitcher van de Philadelphia Phillies een staande ovatie van de supporters van de Marlins. Een dilemma dus. De fans van de Rays zullen ongetwijfeld blij geweest zijn met die ene hit van Brignac, maar miste zo de kans op een historische gebeurtenis.

Neem dan het voorbeeld uit de wedstrijd van afgelopen dinsdag tussen de Detroit Tigers en de Cleveland Indians. Justin Verlander, op dit moment de beste pitcher in de Major League, neemt een ‘no-hitter’ mee in de achtste inning. Orlando Cabrera stak daar een stokje voor door met één uit de bal het veld in te slaan voor een single.

Je hoorde 28.128 mensen tegelijk ‘ooohhh’ roepen gevolgd door een staande ovatie voor hun held. Cabrera verpeste het feestje van een no-hitter en liep iet wat arrogant naar het eerste honk met zijn knuppel in de hand, om die vervolgens halverwege het loopje weg te gooien richting de dug-out van zijn eigen team.

Was Cabrera gefrustreerd of toonde hij geen respect tegenover de prestatie van Verlander? In ieder geval was hij de man die de no-hitter ongedaan had gemaakt. Verlander kon zich er niet druk om maken.

If he wants to flick his bat when it’s 4-0 and they just got their first hit in the eighth inning, if that’s the type of player he is, that’s fine,” zei de pitcher na afloop van de wedstrijd. “You can’t worry about guys like that.

Foto: soxblog.projo.com

Ook leuk om te lezen