Boise State’s Dutch wrecking crew weer compleet

Door

Het heeft een aantal weken geduurd, maar na zes gespeelde wedstrijd kunnen nu alsnog de drie Nederlandse spelers van de Boise State Broncos het veld op. Tweedejaars defensive tackle Ricky Tjong-A-Tjoe (foto) mag na zes wedstrijd schorsing weer meespelen, eerder kregen ook safety Cedric Febis en wide receiver Geraldo Boldewijn hun speelgerechtigde status terug.

De school liet samen met de NCAA in een statement weten dat het onderzoek is afgerond en dat daaruit was gebleken dat Tjong-A-Tjoe voor $13.600 US dollar aan niet toegestane giften had aangenomen. Deze zouden hebben bestaan uit eten, reisgeld en vakantiegeld dat werd bepaald door een gastgezin en verscheidene boosters van het athletics department.

De Nederlandse spelers zijn niet altijd starters, maar Tjong-A-Tjoe had vorig jaar als eerstejaars toch 24 tackles en 2,5 sack in 12 wedstrijd. Die wedstrijden startte hij dus zelden, maar hij is een van de belangrijkste backups van de ploeg. Zijn terugkeer wordt gezien als erg prettig voor de Broncos, want ze spelen dit weekend tegen Air Force en hun sterke offense is al wekenlang haast niet te stoppen. Helaas voor Air Force is defense echter zwak en verliezen ze dus vaak met shootout scores die opvallend hoog op kunnen lopen.

Deze zaak, die vaak als Dutchgate werd aangeduid, begon vlak voor het seizoen te lopen, toen de NCAA vermoedens kreeg van overtredingen van de betalingsregelingen en het onderzoek werd door Boise State zelf uitgevoerd. De kwestie begon voor de andere schorsing voor de school uit Idaho en is daarom niet van invloed op hun verdere status, die reeds langer ter discussie stond.

Foto: Boise State Football News

Ook leuk om te lezen