‘Opgebrande’ Donnie Walsh stapt op als GM van Knicks

Door

Rumoer in New York. General manager en president van de Knick Donnie Walsh kondigde vrijdag zijn vertrek aan. Voor velen kwam dat als de welbekende donderslag bij heldere hemel. Zijn contract liep immers nog twee jaar, maar het werk in The Big Apple heeft hem leeggezogen, zo gaf hij op als reden.

Juist omdat hij nog door zou gaan tot 2012-2013 én de Knicks op sportief gebied aan het bouwen zijn aan een sterk team was de mededeling vrij verrassend. ,,Het heeft me de laatste drie jaar veel energie gekost om dit werk te doen en de energie dreigt op te raken”, luidde het statement van Walsh die in 2008 de plaats innam van Isiah Thomas.

,,Ik heb echt diep in mijn ziel gekeken. Ik kan deze baan niet doen als ik minder dan 100 procent geef en ik weet niet of ik dat nog twee jaar kan opbrengen”, vervolgde de 70-jarige.

De beslissing is in ‘goed overleg’ gegaan met Knicks-eigenaar Jim Dolan, zoals het mediaverantwoorde praatje luidde. De afgelopen periode hebben de twee gekeken naar de rol die Walsh zou kunnen gaan vervullen voor de franchise in New York. Tijdens deze besprekingen zou de president meer zelfstandigheid hebben geëist. Dat is een breekpunt gebleken.

De naar buiten gebrachte conclusie is dat de GM zijn functie eind juni neerlegt, omdat de pijp leeg is. Maar daarentegen verklaarde Walsh wel dat hij niet opstapt vanwege gezondheidsproblemen en dat hij een zelfde baan in de toekomst niet per definitie uitsluit. Om er direct aan toe te voegen dat hij niet de wens heeft bij een andere club aan de slag te gaan.

Overigens is hij niet helemaal weg, want de scheidend president krijgt een baan als adviseur, zodat de Knicks nog gebruik kunnen blijven maken van zijn kennis.

Uiteraard strooide Dolan met aardige woorden en zorgde er vrijdag voor dat Walsh met meer veren dan een pauw de persconferentie kon verlaten. Want Donnie had natuurlijk ‘in een relatief korte tijd een enorme impact’ op de franchise gehad. ‘Onder zijn goede leiding is het roster van de Knicks flink opgeschoond en heeft de selectie met de komst van Amar’e Stoudemire, Carmelo Anthony en Chauncey Billups een kwaliteitsimpuls gekregen’.

Na de vrij abrupte bekendmaking van Walsh’s afscheid doemden meteen andere vragen op. Keert Thomas terug als GM? In de wandelgangen is dit een hardnekkig gerucht, al ontkent de oud-prof dit in alle toonaarden.

En wat betekent het vertrek voor hoofdcoach Mike D’Antoni? Dient hij zijn contract, dat nog een jaar duurt, uit? Walsh zelf beweert dat hij tegen de baas van de technische staf heeft gezegd dat hij mag blijven. Voor hem is D’Antoni de man die deze Knicks naar grotere hoogten kan brengen. Denkt zijn (nog onbekende) opvolger daar net zo over?

Foto: cdn.ibtimes.com

Ook leuk om te lezen