Nederlander Gadzuric op proef bij Los Angeles Lakers

Door

Milwaukee Bucks v Atlanta Hawks, Game 7Verrassend nieuws deze nacht. De Nederlander Dan Gadzuric mag zich volgens ESPN melden bij het trainingskamp van de Los Angeles Lakers om zodoende een plek te veroveren in de selectie van de befaamde club. De 35-jarige center speelde van 2002 tot 2010 bij de Milwaukee Bucks en had daarna nog wat korte stints bij de Golden State Warriors, New Jersey Nets en New York Knicks.

In juli vorig jaar verhuisden Gadzuric, Jared Jeffries en twee draftspelers van de Knicks naar de Portland Trail Blazers in ruil voor Raymond Felton en Kurt Thomas. De Trail Blazers zagen het niet zitten in de vier spelers, naar vanwege ongegarandeerde contracten konden ze zodoende budget creëren om in hun ogen geschiktere spelers aan te trekken.

Vertrek uit NBA
In september kreeg Big Dan een uitnodiging om zich bij de Philadelphia 76ers te voegen in het voorseizoen. De 2,11 meter lange Gadzuric had echter de pech dat de 76ers met Kwame Brown, Lavoy Allen, Spencer Hawes en Andrew Bynum (toen nog onbekend dat hij het hele seizoen zou missen) al dik in de centers zaten. Zodoende was er voor de Nederlander geen plaats. In zijn voorlopige NBA-carrière komt hij in 527 wedstrijden (164 starts) tot gemiddelden van 4,7 punten en 4,4 rebounds in een kleine vijftien minuten speeltijd.

Na een aantal maanden van de radar te zijn verdwenen, dook hij februari van dit jaar ineens in Venezuela op. Met de Marinos de Anzoátegui behaalde hij zelfs de finale van de play-offs, die ze helaas voor hem verloren. Tevens nam Gadzuric definitief afscheid van het Nederlands team, waardoor onduidelijk bleef of Gadzuric met basketball zou stoppen.

Toekomst in de NBA
Plotseling is de NBA weer actueel voor hem en hij is niet kansloos bij de Lakers. Chris Kaman wordt er niet jonger op en kampt regelmatig met blessures. Robert Sacre, de laatste draftkeuze van 2012, is nu tweedejaars en speelde afgelopen seizoen weinig minuten. Ook op proef is de Brit Eric Boateng, maar de 27-jarige center heeft geen NBA-ervaring. Daarnaast staan Pau Gasol en Jordan Hill ook als centers te boek, maar zullen ze daar in de praktijk waarschijnlijk niet spelen. Hoewel velen denken dat Gasol weer op zijn vertrouwde plek gaat spelen, moeten ze niet vergeten dat hij dat al een aantal jaar niet meer doet vanwege de aanwezigheid van Howard en Bynum de afgelopen seizoenen. Kortom, Gadzuric in de definitieve selectie van de Lakers is geen utopie.


Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen